Фото: Игор Симовић

Често се може чути и прочитати да „Шуме Републике Српске“ газдују највећим природним благом у РС, а упркос томе ово Јавно предузеће је хронични губиташ. Прошле године су некако скрпили позитивну нулу, али сад су опет у проблемима.

А шта кажу бројке? Да ли ово предузеће заиста, како се обично каже, газдује са милион хектара шуме, која заузима више од пола територије Српске и да ли имамо више од хектар шуме по глави становика?

Одговор је ДА, или да будемо прецизни, површина под шумама је већа од милион хектара.

Укупна површина шума и шумског земљишта Републике Српске, према подацима Катастра шума и шумског земљишта, износи 1.282.412 хектара или 51,7 одсто од укупне површине Републике Српске, свједоче званични подаци.

Дакле, имамо по 0,7 хектара шума по глави становника, а како је исељавање становништва брже од шумарске моторке и сјекире, неки нови попис би могао показати да би сваки становник Српске, па и беба у колијевци, могао имати бар хектар шуме.

А колико то богатство вриједи?

Еколошки гледано, оно је непроцјењиво, јер шуме чувају земљиште и изворе воде и “прочишћавају” ваздух.

Економски, такође, вриједи много.

Просјечан годишњи “етат”, односно количина шуме која се може посјећи, износи око 2 милиона кубних метара годишње.

Ако се узму у обзир тренутне просјечне цијене дрвних сортимената, од дрвета за огрев до трупаца, просјечна цијена те робе је најмање 100 КМ по кубику.

Калкулатор показује да би приход “Шума РС” морао бити најмање 200 милиона марака годишње.

Да ли је тако? Биланси показују да су “Шуме РС” одавно пребациле цифру од 200 милиона КМ годишњих прихода, али како кажу извори Српскаинфо у овом предузећу, проблем нису приходи, него наплата и расходи.

– Поједностављено речено, зарађени новац се, прво, тешко наплаћује од неких “повлаштених субјеката”. Други проблем су огромни расходи, прије свега за плате запослених. Плате су мале, али је радника превише – каже наш саговорник.

Како је Српскаинфо раније писала, по европским стандардима у шумарству је сасвим довољно имати 1 радника на 1.000 кубика етата.

По тој рачуници “Шуме РС” би требало да имају 2.000 радника, а имају их скоро два и по пута више. На платном списку је 4.700 запослених.

Иако су плате мале, оне “поједу” више до половине прихода “Шума РС”, а посебна прича су повлаштени дрвопрерађивачи, који очерупају оно што остане.

У разговору са неколико познавалаца прилика чули смо процјене да би Јавно предузеће “Шуме РС” требало да доносе најмање 20 до 30 милиона марака годишње у буџет Српске, а не да се копрцају у губицима.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име