Предсједник Републичке изборне комисије за АТВ каже да је спреман на оставку, ако се закључак Владе којим се позивају органи за спровођење избора да поднесу оставке, односи на РИК.

Оливер Благојевић каже да је јасно да се закључак односи на градске и општинске изборне комисије, али је питање колико има времена за бирање нових чланова Републичке комисије.

„Ево ја сам у понедјељак спреман поднијети оставку, за остале чланове РИК-а не знам, уколико је Влада Републике Српске својим закључком мислила и на Републичку изборну комисију. Читајући тај закључак говори се о органима за спровођење избора су и РИК, не само ГИК и ОИК. Међутим, с обзиром да је врло близу рок за расписивање избора то је мај мјесец, а процедуре за избор нових чланова РИК-а би трајала доста дуже од тих мјесец дана“, каже Благојевић.

На наше позиве одговорили су поједини предсједници изборних комисија. Сви чекају расплет ситуације, и спремни су да, ако то Влада захтијева, поднесу оставке.

„Ако ћемо ићи, идемо сви заједно. Прво ћемо се очитовати појединачно, а онда ћемо заједно. Уколико буду остали поступали по препорукама Владе, свакако ће и Градска изборна комисија Бијељина“, каже Дијана Савић Божић, предсједник ГИК-а Бијељина.

Једини начин да се одговори на потезе нелегалног Криситијана Шмита је Изборни закон Републике Српске. Закон враћа надлежности Републичкој изборној комисији.

„Ускоро ће се у Народној скупштини наћи Изборни закон Републике Српске који је у складу са нашим Уставом и што је још битније у складу са правима која су нам прописана у складу са Дејтонским мировним споразумом. У складу с тим очекујем да ће сви људи који су у изборним тијелима понашати у складу са овом одлуком Владе„, каже Боривој Обрадовић, посланик СНСД-а у НС РС.

Влада Републике Српске у петак је усвојила закључак који позива све органе за провођење избора у Српској да поднесу оставке.

Након што је нелегитимни Кристијан Шмит наметнуо измјене Изборног закона БиХ, Република Српска је реаговала Нацртом Изборног закона Републике Српске. Нацрт је прошао у Народној скупштини, а убрзо на скупштину иде и Приједлог закона.

Многи су очекивали овакав потез Владе Републике Српске. Какви су даљи потези надлежног Министарства управе и локалне самоуправе нисмо успјели да сазнамо, јер се министар Сенка Јујић није јавила на телефон.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име