Опште је познато да прекомерно конзумирање алкохола може довести до бројних здравствених проблема: високог крвног притиска, срчаних болести, проблема са варењем, болести јетре…

Поред прекомерне конзумације алкохола, постоје и друге навике које такође могу да нашкоде нашој јетри, од којих би неке могле да нас изненаде. Лекари су издвојили четири такве навике.

1. Лоша исхрана

Неалкохолна масна болест јетре (НАФЛД) је релативно чест налаз. Понекад може довести до неалкохолног стеатохепатитиса, цирозе и отказивања јетре, потенцијално фаталног стања, каже за Параде лекар породичне медицине др Алисон Едвардс.

Повезан је са гојазношц́у, дијабетесом и резистенцијом на инсулин, али добра вест је да пажљивим праћењем наше исхране често можемо спречити ову прогресију ако се рано ухвати. Превише рафинисаног шећера може довести до болести јетре, па је важно ограничити унос газираних пића, слаткиша и прерађене хране.

2. Конзумација „детокс“ пића

„Већина онога што можемо да урадимо да помогнемо јетри да одржи тело здравим је да једемо здраву, целовиту храну и избегавамо непроверена пиц́а за детоксикацију. Иако већина можда неће значајно штетити нашој јетри, једноставно нису неопходне“, објашњава др Едвардс.

3. Недостатак сна

Постоје подаци који показују да ОСА (опструктивна апнеја за време спавања) заправо може изазвати неалкохолну масну болест јетре. Чини се да се ово дешава на основу повећаног нивоа инсулинске резистенције, или неравнотеже липида (као што су ЛДЛ и ХДЛ холестерол) и триглицерида, према истраживању спавања и образовном психологу Мишелу Бресу, МД.

Ако пацијент са ОСА такође има метаболички синдром и гојазност, то може погоршати НАФЛД. Недостатак сна може изазвати инсулинску резистенцију, што доводи до дисфункције јетре, додаје др Брес.

4. Игнорисање етикета и непоштовање упутстава на паковању производа

Важно је читати етикете за производе без рецепта. Прегршт производа који се продају као лекови без рецепта или дијететски суплементи, као што су витамин А, одређени екстракти зеленог чаја и други који се продају као нутритивна средства, могу заправо наштетити јетри ако се не узимају у складу са упутствима на паковању, закључује др Едвардс, а преноси Индекс.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име