Банке у Српској почеле су крајем прошлог мјесеца да гасе рачуне правним и физичким лицима која се налазе на црној листи Сједињених Америчких Држава, а основ за то нашле су у Закону о банкама РС, у дијелу који се односи на чување репутације.

Због америчких санкција у Српској су претходних дана угашени рачуни неколико предузећа, углавном у власништву породице Додик, као и рачуни највиших функционера РС.

Осим питања како ће бити ријешен проблем у којем се нашло комплетно руководство РС, питање које се постављало протеклих дана је и по ком основу банке једнострано могу да гасе рачуне људима. Већина изјава у јавности била је да банке не могу једнострано угасити рачуне, да то морају урадити у договору са клијентом и добити његову сагласност или се могу суочити са потенцијалним тужбама.

Међутим, банке су ипак пронашле начин и законски основ да једнострано раскину уговор, те угасе рачуне и лицима која нису дала своју сагласност.

Како сазнаје портал КАПИТАЛ, банке су се приликом гашења рачуна позвале на своја интерна правила, али и на Закон о банкама РС, у дијелу који се односи на репутациони ризик.

Наиме, у члану 90. Закона о банка побројани су ризици у пословању банке, а као један од ризика наводи се и репутациони ризик.

Губитак повјерења

У том члану се наводи да се управљање ризицима обавезно успоставља на начин да обухвати све ризике којима је банка изложена или би могла бити изложена у свом пословању, а посебно кредитни, тржишни, оперативни, ризик ликвидности, ризик концентрације, каматни ризик у банкарској књизи, ризик земље, ризик усклађености пословања, стратешки ризик, репутациони ризик, ризик намирења и други ризици којима је банка изложена.

„Репутациони ризик је ризик могућности настанка негативних ефеката на финансијски резултат или капитал банке усљед губитка повјерења у интегритет банке до којег долази због неповољног јавног мишљења о пословним праксама банке или активностима чланова органа банке, без обзира да ли постоји или не постоји основ за такво јавно мишљење“, наводи се у закону.

Такође, неке банке и у својим Општим условима пословања имају и одредбе према којима једнострано могу раскинути уговор уколико су препознале значајан репутациони ризик у вези са клијентом и његовим повезаним лицима, као и у случају када се клијенти налазе на међународним санкцијским, листама Америчке канцеларије за контролу иностраних средстава (ОФАЦ), Уједињених нација (УН), Европске уније (ЕУ) и другим листама.

Поједине банке у својим општим условима су навеле да на основу оцјене надлежних служби и одлука њихових органа имају дискреционо право да прекину постојећи пословни однос без сагласности корисника.

Подсјећамо, банке су након најаве представника САД-а да ће и саме доћи на црну листу ако буду сарађивале са санкционисаним лицима почеле да гасе рачуне физичким и правним лицима у БиХ.

На црној листи САД-а налази се комплетан врх РС на челу са предсједником Милорадом Додиком.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име