Број украјинских мушкараца који бјеже од војне мобилизације порастао је од најаве да ће бити спуштена старосна границе са 27 на 25 година, али су порасле и цијене услуга спровођења преко западне границе због повећаног опреза Украјине, рекао је један од кријумчара дезертера за Скај њуз.

Кријумчар је у интервјуу навео да су цијене за спровођење преко западне границе пјешице 6.000 долара, али да бјегунци добијају попуст од 2.000 долара ако су вољни да препливају неку од бројних ријека које дијеле Украјину са сусједним државама.

Још се није десило да се неко удави пливајући преко ријеке, већ је само понеко добио хипотермију, навео је кријумчар, као и да постоји опрема за дезертере који не умију да пливају.

Главни проблем су, како је истакао, све бројније патроле украјинске власти на западној граници, на прелазима са Пољском, Словачком, Мађарском, Румунијом и Молдавијом.

– Псе трагаче можете да заварате, да замаскирате свој мирис. Али оно што је најтеже, што је тренутно највећи проблем, то су дронови којих има веома много – казао је кријумчар, јавља Тањуг.

Његов опасни посао незаконитог кријумчарења дезертера је добро плаћен, пише Скај њуз, али он признаје да значајан дио новца издваја за његове неименоване изворе који му помажу да избјегне патроле.

Упитан да ли је ријеч о помагању људима или профитирању од рата, кријумчар одговара да „особа која разумије да ови мушкарци могу бити одведени у рат не постављају тако глупа питања”.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име