Руска војска постиже тактички успјех на фронту, док украјинска војска све више дезертира и пријети командантима, изјавио је главнокомандујући Оружаним снагама Украјине Александар Сирски листу „Страна.уа“.

– Непријатељ јача напоре употребом нових јединица са оклопном техником, због чега периодично постиже тактичке успјехе – рекао је он.

Сирски је додао да је томе допринијело топло и суво вријеме, што је омогућило активнију употребу тешких оклопних возила.

Украјински војници се не потчињавају наредбама, пријете командантима, дезертирају, напуштају бојно поље и одбијају да пуцају, наводи се у наређењу о јачању дисциплине у украјинској војсци које је потписао Сирски.

У документу се наводи да су се од почетка сукоба команданти Оружаних снага Украјине, органа реда и других владиних институција суочили са новим изазовима и незаконитим активностима које захтјевају да се хитно реагује.

Главнокомандујући украјинском војском је међу кривичним дјелима навео: непослушност, неизвршење наредби, пријетњу или насиље према командирима, неовлашћено напуштање војне јединице или мјеста службе, дезертирање, избјегавање служења војног рока самоповређивањем или другим средствима, неовлашћено напуштање бојног поља или одбијање употребе оружја.

Сирски је наредио да се формулише систем рада како би се идентификовала и зауставила ова кршења.

У документу се наводи неколико фаза превенције и откривања злочина, од тренутка мобилизације до одласка на бојно поље. Овим документом је предвиђено да се украјинском војнику пружи шанса да се врати у јединицу.

Оружане снаге Украјине без западне помоћи не могу да одбију нападе руске војске и изгубиће територије све до ријеке Дњепар, изјавио је командир батаљона специјалних јединица украјинске војске Павел Куриленко у интервјуу „Дејли телеграфу“. Он сматра да ће ближе љету руске јединице бити спремне да нападну област између Запорошке и Доњецке области и да ће покушати да напредују у правцу од Харкова ка Полтавској области. Украјински командант сматра да ће се линија фронта проширити и продубити.

– Бићемо подвргнути свеобухватној и снажној офанзиви. Линија фронта ће се задржати дуж ријеке Дњепар, а ми ћемо изгубити територију све до те тачке. То је, такозвани, преломни тренутак који су вјештачки створили наши западни партнери – рекао је он.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име