Локални избори у Републици Српској ће се спровести по Изборном закону Републике Српске који ће бити усвојен на сједници Народне скупштине Републике Српске у четвртак.

Ово је речено након састанка владајуће коалиције Републике Српске гдје је закључено и да се у четвртак на сједници НСРС усвоји извјештај Гидеона Грајфа о Сребреници.

Лидери политичких партија који чине власт у Републици Српској позвали су и грађане Републике Српске на митинг који ће бити одржан у четвртак на Тргу Крајине у 18 сати.

Такође, осудили су и најављено усвајање резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација, истовремено истичући да Златко Лагумџија, амбасадор при УН, није имао ниједну одлуку органа БиХ да “резолуцију гура у УН”.

– Резолуција без обзира што жели да се представи као дан сјећања знамо какве посљедице може да изазове и може само да донесе неприлике БиХ и усложни политичку ситуацију – рекао је Недељко Чубриловић, предсједник ДЕМОС.

Ненад Стевандић, предсједник УС, рекао је да очекује да скуп који је најављен за четвртак буде највећи у историји Републике Српске која је у кључном периоду и не може направити корак назад, док је Петар Ђокић, лидер СП, рекао да ће митинг бити израз воље српског народа.

Милорад Додик, предсједник Републике Српске и лидер СНСД, рекао је да ће након резолуције Република Српска подузети низ акција у циљу њене самосталности.

– Акције и мјере које ћемо предузети тек почињу – рекао је Додик додајући да након резолуције у БиХ нема суживота и да се “морамо подијелити”.

Он је рекао да је Република Српска пажљиво анализирала мјере и планирала активности, а једна од тих мјера је Изборни закон.

– На простору Сребренице погинуло је 4.100 муслимана, али се не помиње нигдје између 2.500 и 3.500 Срба који су тамо побијени – рекао је Додик.

Говорећи о Изборном закону Републике Српске Додик је рекао да Централна изборна комисија БиХ неће моћи да проводи изборе на простору Републике Српске, а уколико покуша да то ураде, биће спријечени да то ураде.

Он је рекао да ће уколико Суд и Тужилаштво БиХ буду реаговали да ће њихов рад бити забрањен у Републици Српској, те да сматра да је забијен “зарђали ексер у сандук који се зове БиХ”.

– Овдје се ради о Сребреници и етикети коју желе да ставе на још нерођену нашу дјецу. Ако неко није спреман да се бори против тога онда смисао политичке борбе, а и живота није одржив – рекао је Додик додавши да ниједна канцеларија у Републици Српској неће бити отворена.

Говорећи о евентуалним посљедицама, Додик је рекао да планови Републике Српске нису насиље већ демократске одлуке које имају легитимитет и као такве ће бити примјењиване.

Додик се осврнуо и на захтјев ЦИК за, како је рекао, 140 милиона КМ, истичући да се за тај новац може направити 50 школа и опремити све амбуланте те да је “скандинавско-њемачка фирма већ набавила и ускладиштила опрему”, пишу Независне новине.

– Они причају нама о демократији. Шта је био проблем са досадашњим изборима. Све иједан извјештај ОСЦЕ био је да су избори били фер. Овдје се ради о озбиљној превари – рекао је Додик.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име