Поводом све чешћих дојава наших суграђана који фотографијама упозоравају на степен криминала и корупције у Шумском газдинству „Романија“, на адресу нашег портала писмом се недавно обратио један читалац /име познато редакцији/ и до детаља појаснио оно што је јавна тајна у Сокоцу. Писмо преносимо у цијелости:

„Све ово што објавите проблем правите само сељанима који украду мјесечно по пар тура и све ово слика што се објавили у задњих пола године нема 100 кубика украдених, а то је кап у мору. Праве крађе се раде тако што шумарство дозначи 5-10 одјела током сезоне када иде редовна сјеча и онда директори и њихови компањони регуларно у сваком одјелу украду по 1000 кубика.

То под један, а даље иде мућка са класама уплати се шкарт или пета, четврта, трећа а вози се прва класа. Значи трећа класа 50 КМ, а он вози прву од по 180 КМ и слично. Е ту се пљачка ради права, био сам више пута свједок тога и гледао како приватни камиони возе државну грађу и како се богате појединци.

А ово што ви објавите је спрдња и смијурија, само сиротињи још више живот загорчавате која уз пар стабала која украде поједе и по килу блата да би украла који кубик. О томе треба да се пише!

И сад су фрке и смјене шумара и сјеча сиротана попут оног јадног ——— из Подроманије који мјесечно купи по 10 кубика украдене грађе и од тога издржава 2-3 дјеце итд. Ви на такве бједнике ударате док иза завјесе остају недодирљиви који чуда раде… Е РАДИ ТОГА И СЛИЧНИХ СТВАРИ И ПОЈЕДИНАЦА НАМ ОДЕ ОМЛАДИНА И КОМПЛЕТНЕ ПОРОДИЦЕ КАО ШТО САМ И ЈА САМ…“ – навео је у писму један од наших вјерних читалаца.

Да подјетимо, данас смо јавности предочили тренутно стање из Радне јединице „Романијa“ /одјел 19 и граница одјела 98/2 са 97/. Према документованим подацима који су у посједу портала „Соколац-срце Романије“ руководилац одјела 19 (Г.Б.) и шеф шумара (Н.А.) заједно са чуваром шуме (М.Н.) бесправно су дозначили и продали на црно око 100 кубика, чупали изваљена стабла, пањеве од истих возили у друге реоне, затим пањеве затрпавали гранама и ломовима.

Према нашим сазнањима, а да драма буде већа дошло је до свађе око подјеле новца горе наведених јер је руководилац одјела (Г.Б.) био незадовољан својим дијелом. На граници одјела 98/2 са 97 бесправно је посјечено 250 стабала која су продата на црно, пањеви покуцани накосо чекићем без броја и стављане су старе поломљене плочице, а око 200 стабала је затрпано ломом. Пањеви су затим спаљивани.

Још једном се захваљујемо ЧЕСТИТИМ радницима шумског газдинства који САБРАНА ДЈЕЛА ШУМСКОГ КАРТЕЛА уступају нашем порталу. Ускоро очекујте стање ИЗ НАЈЦРЊЕ РАДНЕ ЈЕДНИЦЕ „ПАЛЕЖ“, те са подручја лишћара.

БРОЈ ЗА ДОЈАВЕ 080 05 01 02 на који грађани такође имају могућност да у периоду од 0-24 часа, свакодневно дојаве информације о нелегалним активностима везаним за шумарство у Републици Српској.

ФОТОГАЛЕРИЈА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име