Освајање Очетерина омогућило је руским снагама да одмах нападну више околних насеља укључујућу Новобахмутовку и Соловјов.

Руска војска ушла је у село Очертино, доминантну тачку и стратешки једaн од најважнијих положаја украјинских снага на доњецком фронту.

Припадници руског 433. пука подигли су националну заставу над управном зградом Очертина. Тренутно руске јединице не контролишу северну и западну периферију села, али су успостављене чврсте линије снабдевања и обезбеђивања достигнутих положаја.

Освајање Очетерина омогућило је руским снагама да одмах нападну више околних насеља укључујућу Новобахмутовку и Соловјов. Најновији извештаји говоре да су Руси већ ушли у Новобахмутовку и да су на периферији Соловјева.

Руси сада контролишу тачку са које могу да напредују у три различита правца, али оно што је можда и важније јесте да су уз минималне губитке практично уништили другу линију украјинске одбране на овом фронту.

Овај изненадни продор руских јединица, на известан начин је збунио и украјинске и руске војне аналитичаре, јер се све одиграло у току једне ноћи и једног дана.

Очертино је заузето прилично брзо, а један од разлога био је бекство са положаја целе једне украјинске јединице.

Украјинска 115. бригада, која је бранила то насеље готово потпуно разбијена, а њени остаци су се разбежали.

Украјина је покренула истрагу против бригаде која се без наређења повукла са положаја код Очетерина.

Поједини војни блогери објавили су снимак руске војске из центра села и констатовали да је Очетерино освојено и да противничких јединица има још само на периферији насеља.

Украјински канал „Дип стејт” наводи да руске трупе контролишу око половину села док је остатак у такозваној сивој зони.

„Једна бригада отишла је са положаја без наређења након чега су Руси одмах ушли у насеље. Сада се воде борбе у центру са снагама друге бригаде која је требало да дође у ротацију. Биће тешко поравнати фронт у важном правцу Авдејевског,” наводи један украјински војник.

„Дип стејт” упозорава да ће одговорни за пад Очертина морати да дају одговоре и прођу озбиљне провере.

„Десили су се неки прилично чудне догађаји и као резултат тога непријатељ је почео да има озбиљне тактичке успехе“, наводи украјински телеграм канал.

Команда Оружаних снага Украјине отворила је истрагу против 115. одвојене механизоване бригаде због напуштања положаја у Очетерину супротно наређењу, објавио је канал „Милитарист”.

Украјинци сада имају проблем са организовањем одбране на овом делу фронта јер нису сигурни на коју страну ће Руси ударити. А могу да бирају правац удара.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име