Предузеће, чији је цјелокупан рад заснован на природним богатствима, из године у годину бори се са минусима.

Осцилације у пословању највидљивије су биле у првој половини 2023. када је ово предузеће биљежило минус од преко пет милиона марака, међутим након најаве сјече кадра, предузеће у новембру биљежи напредак.

Поставља се питање како је могуће да нешто што користи природне ресурсе, може да има толике губитке.

Више од половине укупне површине Републике Српске покривено је шумама, тачније 51,7 одсто. Од тога је преко 982 хиљада хектара шума у својини Српке, говоре катастарски подаци. Из ових података да се закључити да шуме у Српској не мањка, али оно што редовно мањка је позитивно пословање.

Како је то могуће?

„И ревизија, која је наклоњена владајућој структури, је констатовала да Шуме Српске послују супротно закону и законским прописима и упозорила их на читав низ неправилности и дала им чај 24 препорукеза отклањање тих неправилности.

Те неправилности које су ревизори уочили, тичу се запошљавања, које је наравно нерегуларно, постављање ВД директора, јавних набавки итд, а поготово оних других питања, као што су непоштовање одлуке о наплати шумских дрвиних сортимената.

Шуме Српске су продавале шумске дрвне сортименте и нису наплатиле преко 17 милиона марака, ненаплативих потраживања“, истиче предсједник Одбора за Ревизију Народне скупштине Мирјана Орашанин.

Повећање цијене резане грађе на тржишту, а неповећавање цијене дрвних сортимената, довело је до додатних губитака, што највише трпе радници, кажу у синдикату. Међутим, додају да оно што је највећи проблем у овом предузећу јесу фиктивни трошкови и фантомски радници.

„О ономе што људи шапућу, а препознају, јесте да има велики број радника који се зову гостујући, ми смо их тако назвали. Прозвали смо управу и Надзорни одбор прије три године, резултати нису услишени с наше стране, тако да нам је то једна врста отпора, пошто нам пријете у неком моменту отпуштањем радника, да ћемо ми упирати прстом прво на такве, па ћемо се онда по том питању разрачунавати“, каже предсједник Синдиката сумарства, прераде дрвета и папира Републике Српске Владо Павловић.

На овај захтјев синдиката, из овог јавном предузећа речено је да нема ни једног таквог радника.

Економисти упозоравају да се у јавним презузећима Српске смјенују они који добро послују, умјесто губиташа, као и да се у Шумама Српске дрвни сортименти вишег квалитета, продају по цијенама неквалитетних сортимената, што инспекција треба редовно да контролише.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име