Њемачка од 1. јуна ове године мијења правила за грађане држава Западног Балкана.

Држављани Србије, БиХ, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Албаније уживаће привилегован приступ тржишту рада Немачке од 1. јуна 2024. године, према Уредби о Западном Балкану.

То је због тога што је Њемачка одлучила да удвостручи број виза које ће држављанима ових шест земаља добијати у сврху рада годишње на 50.000, које ће од јуна 2024. године издавати Федерална агенција за рад, пише „Шенген Виза Инфо“.

Регулатива за земље Западног Балкана била је ограничена до краја 2023. године. Међутим, након развоја новог Закона о квалификованој имиграцији, Њемачка је одлучила да промијени правила за ове националности. Како је објашњено из њемачке амбасаде, нова правила ће се благовремено дијелити, а до тада ће се сви термини и даље додјељивати путем система лутрије.

Држављанима Србије, БиХ, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Албаније дозвољен је улазак у Њемачку ради рада на основу Уредбе о Западном Балкану. Међутим, пошто је интересовање ових националности за добијање радних виза за Њемачку било велико откако је уредба ступила на снагу, Њемачка је одлучила да одобри термине за визу на основу среће.

Њемачке амбасаде у ових шест земаља Западног Балкана успоставиле су мјесечни систем извлачења лутрије који насумично бира појединце којима ће бити дозвољено да закажу термин за подношење захтјева за визу. Наредна регистрација за термин за радну визу за Њемачку у складу са Уредбом о Западном Балкану биће отворена 7. маја 2024. године, а биће затворена послије недјељу дана, 14. маја 2024. године.

Током овог седмодневног периода, сви из Србије, БиХ, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Албаније могу да се региструју и нема потребе да се процес регистрације завршава преко посредника или других агенција јер је то једноставно.

Кандидати морају имати на уму да им је дозвољено да се региструју само једном. Штавише, не могу накнадно мијењати податке, а такође им није дозвољено да пренесу свој термин на другу особу. Оне које покупи систем лутрије обавјештавају њемачке власти и они ће тада моћи да се подвргну процесу подношења захтјева за визу.

На основу Уредбе о Западном Балкану, подаци показују да је око 76.000 држављана Србије, БиХ, Црне Горе, Сјеверне Македоније и Албаније крајем 2023. имало дозволе у ​​Њемачкој. Ово је представљало повећање од 22 одсто у односу на 2022. године када је Њемачка имала око 62.000 радника који су имали дозволе из ових земаља.

Према њемачком савезном заводу за статистику Дестатис, косовски држављани су чинили највећу групу радника у Њемачкој према овој уредби на крају 2023. године.

До краја ове године очекује се и да ће Њемачка регистровати велики број радника из земаља Западног Балкана по истом пропису, који је новим Законом о квалификованој имиграцији постао трајни.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име