Србија и Кина потписали су укупно 28 споразума и једну изјаву током дводневног боравка кинеског предсједника Си Ђинпинга у Београду.

Од свих докумената издвајају се четири која би могла да усмјере Србију у наредном периоду, а аналитичари оцјењују да је подједнако битан и политички и економски аспект посјете Ђинпинга.

Након свечаног дочека предсједник Александар Вучић и Ђинпинг су у Палати Србија потписали заједничку изјаву двије земље о продубљивању и подизању свеобухватног стратешког партнерства и изградњи заједнице Србије и Кине са заједничком будућношћу у новој ери.

Поред те изјаве за Србију је посебно битно да је са Кином направила три споразума:

  • о царинама и трговинској размјени
  • о помоћи и учешћу Кине у Експу 2027
  • о поштовању територијалног интегритета (Тајван је Кина, Косово је Србија)

Без условљавања

Дипломата Зоран Миливојевић истиче за Блиц да је подједнако важан и политички и економски аспект посјете Сија Ђинпинга Србији.

– Све што је остварено на политичком плану између двије земље је предуслов за економску сарадњу. За Кину је страшно важно повјерење. А Србија је прва земља у централној и јужној Европи са којом је Кина потписала, прво, споразум о свеобухватном стратешком односу, а сада о заједничкој будућности. То је новина у приступу Кине јер се новим споразумом продубљује стратешко партнерство у готово свим аспектима живота укључујући и културу, спорт… – наводи Миливојевић.

Како каже, Кина и Србија дијеле исте ставове и принципе због чега су изградили узајамно повјерење.

– Обје државе се залажу за реафирмацију повеље Уједињених нација. Србија је извор Кине у централној и јужној Европи преко које промовише кинеске принципе у глобалним односима и односима између држава засноване на поштовању независности, војне неутралности, државних и националних интереса и равноправној сарадњи. Србија је окосница те кинеске глобалне политике која није заснована на ограничењима и условљавању и то је за нашу државу најбитније – оцјењује Миливојевић.

Кина је спремна да штити српске интересе

Саговорник Блица додаје да су Кина и Србија на истој позицији и у вези са питањем Косова и Метохије.

– Кина се залаже за мултиполарни свијет и спремна је да штити српске интересе на међународном плану што је кључно за нас. С тим што не треба очекивати да Кина сад улази и у тему као што је, рецимо, Резолуција о Сребреници. Сигурно неће гласати за ту резолуцију, а сад да ли ће бити уздржана или против то остаје да се види – каже Миливојевић.

Искусни дипломата примјећује да Србији индиректно одговара актуелна европска турнеја Сија Ђинпинга.

– Предсједник Кине је био у Француској и Србији одакле је отишао у Мађарску. Све те посјете иду на руку Србији пошто наша земља има најбољи дијалог са Француском када се узму у обзир велике ЕУ силе док са Мађарском гаји најбоље односе од свих земаља у региону. Са Мађарском Кина сарађује преко иницијативе “Појас и пут” и инфраструктуре. Преко Француске Кина жели сарадњу са ЕУ засновану на аутономији. Све се то уклапа и у интересе Србије – закључује Миливојевић.

Извоз у Кину без царине

Када је ријеч о економским погодностима посјете Си Ђинпинга за Србију свакако је најзначајнија најава да ће се кинеско тржиште “отворити” за српске производе.

Вучић је поручио да ће само уговор о слободној трговини са Кином “донијети пољопривредницима у Србији сигурност од извоза говеђег меса”.

– А већ од 1. јула од јабука, српске шљиве, боровнице и многе друге производе до тога да ћемо и нашу ракију и наше вино моћи да извозимо на огромно тржиште. А тарифе за све друге су између 38 и 62 посто, за нас из Србије неће бити тарифа. Погледајте колика је то предност и погледајте шта то значи за нашу земљу – навео је Вучић на свечаном дочеку.

Кина ће подржати Еxпо

Предсједник Србије је након састанка са Ђинпингом додао да су отворили неколико тема.

– Разговарали смо и ја сам изнио неколико молби предсједнику Сију, говорили смо о слободној трговини, науци, иновацијама, вјештачкој интелигенцији, енергетици, путној инфраструктури, авио-линијама, о ЕXПО прије свега и добио сам увјерења да ће Кина својим знањем и искуством подржати ЕXПО. Готово све теме смо покренули- рекао је Вучић.

Тајван је Кина, Косово је Србија

Како је додао, односи двију земаља са стратешког партнерства иду на виши ниво, на ниво заједничке будућности и да Београд и Пекинг “пишу историју”.

– За неколико година сјетићемо се овог дана и сјетити се да смо исписали будућност. Предсједник Си и Кина су нама искрени пријатељи. И зато увијек на сваком мјесту кажемо: да, Тајван је Кина. Тако исто и они кажу да поштују наш територијални интегритет – поручио је Вучић.

Ђинпинг: Политичко повјерење чврсто као стијена

Си Ђинпинг је казао да Кина и Србија уживају политичко повјерења које је чврсто као стијена, и да челично пријатељство све више јача.

– Веома ми је драго што сам дошао у државну посјету, другу по реду посјету прелијепој земљи. Заиста могу да осјетим гостопримство ваше земље и између добрих пријатеља увијек треба да буде више размјена, више интеракције. Ја сам заиста дубоко био импресиониран састанком и окупљањем са српским народом – рекао је Ђинпинг.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име