Пореска управа Републике Српске је у прва четири мјесеца ове године на рачун јавних прихода Српске прикупила 1,424 милијарде КМ, што је за 214,7 милиона КМ или 18 одсто више у односу на исти период претходне године, рекао је директор Управе Горан Маричић.

Маричић је нагласио да је остварен раст наплате по свим групама јавних прихода, па је наплата директних пореза ове године већа за 26 одсто, док је наплата доприноса већа за 16 одсто, а осталих јавних прихода за осам процената.

“Доприноси су у прва четири мјесеца ове године наплаћени у износу од 817,7 милиона КМ, што је за 113,5 милиона КМ више него у истом периоду претходне године, при чему је наплата доприноса за Фонд ПИО остварена у износу од 490 милиона КМ и већа је за 15 одсто, за Завод за запошљавање и за Фонд дјечије заштите наплата је износила 15,1, односно 41 милион КМ и већа је за по 16 одсто”, навео је Маричић.

Он је нагласио да је наплата доприноса за Фонд здравственог осигурања у прва четири мјесеца ове године износила 268,7 милиона КМ и већа је за 18 процената него у истом периоду прошле године, саопштено је из Управе.

“Директни порези су у периоду јануар-април ове године наплаћени у износу од око 419,8 милиона КМ, што је за око 87 милиона КМ више него претходне године. Највећи раст наплате остварен је код пореза на добит, који је ове године наплаћен у износу од 265,6 милиона КМ, односно 59 милиона КМ или 29 одсто више. Повећање наплате биљежи и порез на доходак, који је у том периоду наплаћен у износу од 143,3 милиона КМ, што је за 28,8 милиона КМ или 25 одсто више него у периоду јануар-април 2023. године”, истакао је Маричић.

Маричић је навео да је код осталих јавних прихода наплата у периоду јануар-април ове године износила 186,2 милиона КМ, што је за 14,2 милиона КМ више у односу на исти период 2023. године.

“Када је ријеч о овој групи јавних прихода, настављен је раст наплате по основу накнада за приређивање игара на срећу и то за 25 одсто, док је наплата такса и накнада већа за 12 одсто, а наплата казни већа је за девет одсто”, рекао је Маричић.

Он је нагласио и да је само у априлу ове године наплата јавних прихода износила 375,4 милиона КМ, што је за 91 милион КМ или 32 одсто више него у истом мјесецу прошле године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име