Сарајевски Срби, посебно Илиџанци, су међу највећим жртавама у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату, истакнуто је данас у Блажују гдје је обиљежен Дан одбране од другог напада такозване Армије БиХ на Илиџу у протеклом Одбрамбено-отаџбинском рату.

За одбрану Илиџе током Одбрамбено-отаџбинског рата живот су положила 1.064 борца Војске Републике Српске, од којих је 560 било припадника Илиџанске бригаде, која је бранила своје подручје од напада из праваца Сарајева, Храснице и Игмана.

Погинулима је данас служен парастос у Храму Светог Саве у Блажују.

Предсједник Скупштине Борачке организације „Илиџански борац“ Горан Шеховац подсјетио је да се први напад такозване Армије БиХ догодио 22. априла 1992. године, када је погинуло 12 српских родољуба, а осам бораца је отето и убијено у Великом парку у Сарајеву, за шта никада нико није одговарао.

Шеховац је рекао да је 14. маја 1992. године био други, још жешћи напад, када су нападнути и Неџарићи, Касиндолска улица, Пејтон, Лужани, Шумарска улица, цијела територија тадашње Српске Илиџе.

„Нису узели ни метра квадратни и одбранили смо своју Српску Илиџу“, нагласио је Шеховац.

Бошко Томић, изасланик српског члана Предсједништва БиХ Жељке Цвијановић, истакао је да Илиџанци спадају у ред најбољих бораца у Републици Српској.

„Нигдје у Републици Српској није било лако водити борбу против бројчано много надмоћнијег непријатеља, али је ово најспецифичнији простор у коме су били окружени са свих страна и гдје су се борили против 70.000 до 100.000 бораца такозване Армије БиХ који су покушавали да узму српски простор“, напоменуо је Томић.

Он је напоменуо да Општинска борачка организација „Илиџански борац“ веома води рачуна о обиљежавањима страдања бораца са ових простора.

Томић је навео да је у Републици Српској погинуло око 23.000 бораца и да остаје обавеза да се води рачуна о породицама погинулих, о ратним војним инвалидима и борцима који су преживјели.

Он је нагласио да је један број демобилисаних бораца незапослен и да неће нико да их запосли са 50 и нешто година.

„Не смијемо чекати да те проблеме рјешава само Влада Републике Српске, то мора да се рјешава на нивоу локалних заједница, града, државних предузећа“, рекао је Томић.

Илиџански борац Михајло Крајишник рекао је да је 14. маја 1992. године био жесток напад и да су Срби са веома малим бројем људи зауставили напад и одбранили своју земљу.

Крајишник каже да ни у једном моменту није помислио да оде, већ је остао да брани своје огњиште.

Начелник општине Источна Илиџа Маринко Божовић истакао је да општина заједно са Општинском борачком организацијом традиционално обиљежава датуме који су били значајни за одбрану тадашње Српске Илиџе и који су били прекретница.

Божовић је истакао важност одавања почасти свим страдалима, као и преношења истине о томе будућим генерацијама.

Илиџанска бригада била је бастион Сарајевско-романијског корпуса Војске Републике Српске и дала је огроман допринос у одбрани Републике Српске.

Српско становништво са Илиџе је исељено након Дејтонског мировног споразума, јер је одбрањено подручје припало Федерацији БиХ, а сјећање на подвиг бораца и жртве цивиле чува и његује Борачка организација „Илиџански борац“.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име