Фото: Бојан Д.Тошић © Соколац-срце Романије

Из буџета Републике Српске прошле године је било издвојено више од 28,1 милион КМ на име субвенција за тракторе у пољопривредној производњи, али по ријечима министра пољопривреде Саве Минића, на терену било злоупотреба односно препродаје тих трактора у ФБиХ.

Мислим да јесте било злоупотребе, али вјерујем да је таквих случејева било минимално. Ми смо имали контроле прликом куповине трактора, приликом регистрације, па имамо редовне и ванредне контроле на терену. Тешко је то поуздано рећи, али мислим да је било таквих злоупотреба на терену. Рецимо, дођете у контролу Шамац код пољопривредника који је територијално од ФБиХ удаљен око три километра. Каже да му је трактор на поправци и довезе га преко ноћи на увид контроли – илустровао је Минић.

Нико не може нахранити гладне очи неизбаждареног директора ШГ „Романија“ (ФОТО)

Додао је како је разговарао на ту тему и са министром пољопривреде ФБиХ те да су договорили такве контроле.

– Мислим да смо сада све урадили да се то не дешава, јер смо за услов повећали земљишни ресурс и ставили забрану отуђења, па не вјерујем да неко жели да ризикује и купи од некога трактор, а да не може да га преведе на своје име и да га има у свом власништву. Осим тога, сада и на подручју ФБиХ имају буџетски подстицаји за набавку трактора – објаснио је Минић.

Потврдио је да Министарство пољопривреде РС има неизмирених обавеза према пољопривредним произвођачима и да је тај износ око 70 милиона КМ.

– Да, имамо неизмиренх обавеза. Али, у уторак смо исплатили пет милиона КМ, остало је још само за механизацију, тракторе и прикључке да исплатимо. Очекујем да ћемо и то исплатити наредне седмице. Напомињем да смо исплатили око 110 милиона КМ, те да нам је појава свињске афричке куге непланирано појела дио средстава – додао је Минић.

Он је екао да је убијеђен да се ова болест у Српској тренутно држи под контролом, те да је остало још око 800.000 КМ да се исплати узгајивачима свиња од планираних 24 милиона КМ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име