Милована Цицка Бјелицу, садашњег начелника општине Соколац, киднаповали су припадници СФОР на данашњи дан прије 20 година у центру Сокоца.

Подсјећамо, Бјелица је киднапован 14.маја 2004.године око 13 часова у драгстору „Бранес“. Чим је крочио у продавницу за њим су ушли људи у цивилу са упереним пушкама, који су се ту довезли са четири возила без ознака. Тек послије киднаповања, стављене су наљепнице СФОР-а, а возила су се упутила према Хан Пијеску.

Бјелица је рекао да га садашње вријеме и разни видови притисака, те укупна клима на Балкану и шире подсјећају на вријеме када је он киднапован на Сокоцу.

„Тада је једногласне одлуке доносио ОХР, посебно при увођењу различитих мјера и притисака на Републику Српску и према појединцима из Српске, а данас видимо да нема те потпуне сагласности. Али, опет се покушавају наметнути такве мјере према Српској и појединцима у Српској уз пријетњу хапшњењима“, истакао је Бјелица.

Он је изразио увјерење да је у вријеме његовог хапшења од стране СФОР само српски народ био уз њега и друге представнике Срба, али није имао снаге и моћи да било шта предузме и ублажи тешко стање јер се показало да се није имало с ким преговарати.

Киднаповање бившег предсједника Српског Сарајева и високог званичника Српске демократске странке тада је потврдио портпарол Стабилизационих снага Роберт Лапресе.

Припадници мултинационалних снага Сфора су 14. маја 2004. године привели Бјелицу под сумњом да пружа подршку оптуженима за ратне злочине. Бјелица је транспортован на „сигурну локацију“, гдје је обављена истрага.

Киднаповање Бјелице обављено је, према изјавама свједока, без употребе силе, али и без пружања отпора.

Начелник Сокоца је навео да је Радио „Слободна Европа“ 14. маја 2004, између осталог, пренио изјаву портпарола Стабилизационих снага Роберта Лапресеа да је Бјелица транспортован на сигурну локацију гдје ће бити обављена истрага, да је хапшење спроведено у оквиру мандата Сфора, те да вјерују да ће високи функционер СДС-а бити у стању да изнесе нове информације о оптуженима за ратне злочине и њихову мрежу подршке у БиХ.

Бјелица је, према тврдњама медија, током рата био један од најближих сарадника првог предсједника Републике Српске Радована Караџића.

Због сумње да пружа подршку оптуженима за ратне злочине, како је тада наведено, Бјелица се нашао и на америчкој црној листи лица којима је замрзнута имовина и средства, као и улазак у САД. На тој листи налази се и данас са још неколицином особа из јавног живота Републике Српске.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик недавно је приликом гостовања на ТВ Прва подсјетио на каднаповање Бјелица тог 14.маја 2004.године.

Полиција Републике Српске, како су тада изјавили у Центру јавне безбједности Српско Сарајево, није била обавијештена, нити је учествовала у хапшењу на Сокоцу.