Премијер тзв. Косова, Албин Курти и министарка спољних послова и дијаспоре у Приштини, Доника Гервала, послали су писмо председавајућем Парламентарне скупштине Савета Европе Теодоросу Роузопулосу у којем су навели да ће до краја маја послати нацрт статута Заједнице српских општина Уставном суду тзв. Косова.

Ово писмо послали су уочи састанка Комитета министара СЕ, на којем се неће наћи тачка о пријему тзв. Косова у ово тело, са циљем да се „одобровоље“ доносиоци одлука да промене своју одлуку и да позову тзв. Косово да постане 47. чланица Савета Европе.

Куртијев трик

Председник Александар Вучић изјавио је јуче у Котору да је у питању још један трик Албина Куртија и његових помагача и лобиста, али не и озбиљан покушај.

„Реч је о још једном трику који заједнички проводе Албин Курти и његови помагачи укључујући и Гералда Кнауса и све друге њихове лобисте. Они сами кажу да ће они доставити свој текст до краја маја. А ко сте ви да достављате свој текст? У Бриселском споразуму је сасвим јасно да то треба да ради менаџмент Србије или ако се ми сагласимо, као што смо се контекстуално, концептуално и у начелу, сагласили да то буде текст који је предала ЕУ – какве везе они имају са тим и шта имају да достављају било шта“, поручио је Вучић.

Вучић је истакао да је наравно реч о трику зато што, како је рекао, Енглези сада притискају све друге да се прихвати чланство Косова у Савету Европе.

„Тако да је то још један покушај, а да ли ће они то да ураде или не, то не могу да знам. Али наравно да је реч о трику, а не озбиљном покушају да се било шта уради у правцу спровођења споразума из Брисела из 2013. и 2015. године, чак и о нацрта Статута који је поднела ЕУ недавно и са којим смо ми, као што сам рекео, сагласни“, навео је Вучић.

Подвала изашла на видело

Речи Александра Вучића да је реч о јефтином политичком трику, данас су и добиле потврду.

Министарка спољних послова привремених приштинских институција Доника Гервала саопштила је данас, да будући да тзв. Косово није било на дневном реду Савета Европе, понуда за израду нацрта статута за Заједницу српских општина више не важи.

Како тврди неке земље су изабрале да се придруже кампањи Србије која је лобирала против чланства тзв. Косова у Савету Европе чиме су, сматра она, “грађанима Косова ускраћени механизми те институције о правима, посебно за етничке мањинске заједнице и друге маргинализоване заједнице“.

На заседању Комитета министара Савета Европе у Стразбуру данас се није расправљало о чланству тзв. Косова у Савету Европе, пошто је на почетку састанка, усвојен коначан дневни ред, на којем се није нашао захтев Приштине за чланство у тој организацији, сазнаје Танјуг.

Наредна седница, на којој би се о тој теми расправљало, могла би да се одржи у новембру, рекли су Танјугу дипломатски извори.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име