Предсједник Републике Српске, Милорад Додик, рекао је данас да се води свеопшти рат против српског народа, његових држава – Републике Српске и Србије и српских заједница гдје год се налазе – у Црној Гори, Словенији, Хрватској…

То не подразумијева оружани сукоб, али све што постоји у арсеналу борбе против Срба се користи – рекао је Додик, који се данас састао са предсједником Србије, Александром Вучићем, Његовом светошћу патријархом српским, Порфиријем, и епископима Српске православне цркве.

Додик је нагласио да је Србија у овом тренутку снажнија него што је то раније била и да то даје сигурност Србима гдје год се налазе.

Додик је рекао да односи Републике Српске и Србије никада нису били бољи и конкретнији.

Република Српска је свјесна да без снажне Србије нема њеног опстанка, а камоли снажне позиције – рекао је Додик.

Додик је истакао да је резолуција о Сребреници у функцији напада на српски народ.

– Уколико српски народ послије ове резолуције остане дугорочно у оквиру БиХ као политичког субјективитета, биће изгубљен у наредних неколико деценија – рекао је Додик.

“Ми смо своје страдање достојанствено носили, нисмо трљали нос другима”

Његова светост патријарх српски, Порфирије, рекао је данас да је српски народ претрипо злочине неслућених размјера, али да је смогао снаге да иде даље, пружајући руку другима и улажући огромне напоре у заједнички живот.

– Нисмо инсистирали, ни трљали нос било коме својим страдањем, него смо то страдање и његове ране достојанствено носили и носимо, имајући невино пострадале жртве као наш залог пред престолом Господњим за вјечност, уздајући се у њихове молитве и то не само за нас, него и за оне који су њима зло наносили – рекао је патријарх Порфирије, који се данас састао са предсједником Републике Српске, Милорадом Додиком, и предсједником Србије, Александром Вучићем.

Патријарх Порфирије је истакао да је српском народу и Цркви најпотребније сабирање и јединство.

– Јединство подразумијева то да смо различити, чак и по ставовима, али ако имамо амбиције да себе видимо као зрео народ и да се назовемо достојним насљедницима оних који су нам претходили, онда морамо говорити о неопходности јединства народа у цјелини, без обзира на различитости – поручио је патријарх Порфирије, пише РТРС.

“Без ваше подршке не бисмо могли”

Предсједник Србије, Александар Вучић, изјавио је данас, пред састанак са патријархом српским, Порфиријем, и предсједником Републике Српске, Милорадом Додиком, да је српски народ на КиМ изложен бруталном прогону и да се то неће лако зауставити и поручио да Србија никада неће прихватити независно Косово.

Како је рекао Вучић, са Додиком и патријархом је “разговарао о тежини тренутка и изразио захвалност на томе што се баве питањем наметнуте резолуције о Сребреници, као кључним питањем за опстанак српског народа“.

– Иако смо се борили и уложили огромну енергију како бисмо им се супротставили најјаче и најснажније могуће, без ваше снаге и подршке то не бисмо могли – навео је Вучић.

“Наш народ је изложен бруталном прогону”

Вучић је додао да “сваким даном на различите начине покушавају не само из душе и срца, већ и физички да нам у потпуности одвоје Косово и Метохију”.

– Наш народ на КиМ је изложен бруталном прогону који се неће лако зауставити. Супротставићемо се свим политичким средствима и чинити све за наш народ на КиМ и наравно никада нећемо пристати на независно Косово – поручио је Вучић, пише Блиц.

Како је рекао Вучић, у овим нелаким временима “једина позитивна ствар је да се Србија и Република Српска економски развијају добро и да иде боље од очекиваног, имајући у виду ситуацију у свијету”.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име