27. маја навршава се равно 20 година од убиства најхрабријег новинара у њеној историји, Душка Јовановића, човјека који је положио живот борећи се против мафије на медијском и политичком пољу. Мучки злочин, иако су безбједносним органима па и заинтересованој јавности познати детаљи ко је и како извршио атентат, он ипак до данас није добио правосудни епилог, а то је и разлог зашто Црна Гора не може затворити поглавља 23 и 24 у процесу преговарања за улазак у Европску унију.

Због чега рука правде још увијек није стигла све извршиоце, а прије свега и наручиоце злочина, у Контроверзи која се емитује на Адриа телевизији обављен је разговор са полицијски функционером и бившим детективом Владаном Павићевићем. У овом дијелу обрађиваће се почетак писања о шверцу цигарета као и састанак који је убијени Душко Јовановић имао у кабинету Мила Ђукановића са њим и са Веселином Баровићем који је сједећи у фотељи, пушећи томпус, питао Јовановића – „Комшо, зашто ћеш да радиш овакве ствари и правиш нам проблеме? Ово је државни посао“. О томе читајте у наставку текста.

Павићевић је на почетку казао да се никада није јавно раније појавио у медијима да саопшти податке које су мукотрпно тражили како би коначно дошли до истине али их је подносио правосудним органима.

„Када радите неки посао морате имати дозу поштења. Управо то поштење ме натјерало да се повучем из безбједносног сектора. Замислите да сам остао у безбједносном сектору, а јесу ми се нудиле веома захтјевне и захвалне позиције, то се опет не би поклапало са основним моралним начелима које човјек мора да испуни да би био професионалан. Из тих разлога сам одлучио да не партиципирам са онима који су доносили мрачне одлуке. Задњи мој боравак у 2005. години када сам се обратио веома високопозиционираним људима је био уз тезу да не желим да дијелим информације са онима који су одлучили о судбини Душка Јовановића и многих других грађана који су убијени у Црној Гори“, казао је Павићевић.

Детектив се осврнуо на данашњи период али и направио и упоредну анализу од 1995. до 2005.

„То је период када је све функционисало по идеалном начину дјеловања. Тај систем је направљен да буде подређен центру моћи који је све снажније дјеловао и стављао све полуге система у свој интерес. Данас када посматрамо ситуацију и видимо расуло у том сектору, оно ипак није на том нивоу како би се могло очекивати. То произилази због неконтролисаног организованог криминала у сектору безбједности и осталим гранама власти. Ми смо свједоци да су кроз одређене истражне поступке полицајци који су примали плату до 1.000 евра (све зависи на којој позицији) имају стечена богатства која се мјере милионима. То није могло да се стекне чистим радом, већ криминалом. Тај криминал се дешавао и у вријеме када је Душко Јовановић био на позицијама државног службеника“, казао је он, пише Борба.

Павићевић тврди да је у том периоду са Јовановићем дискутовао о криминалу у црногорском друштву.

„Питао сам га шта се то дешава у служби, институцији којом је он руководио односно а то је Дирекција јавних прихода и Финансијска полиција. Он ми је рекао да је све то функционисало до једног нивоа – када Црна Гора није донијела одређену важну одлуку, тада је шверц дувана постао државни пројекат. Он као особа на челу једне такве институције се категорички супротставља таквим активностима. Сјећам се да ми је испричао детаљ да је спријечио огроман конвој који се задесио у Луци Бар. То је била фирма којом је руководио сада малтене заборављени човјек Веселин Баровић и многи други који су се нашли на оптуженичким актима других држава, не само Италије. Имамо и оптужни предлог Њемачке као и Француске. Те европске моћне државе су трпјеле штету од црногорског организованог криминала“, казао је детектив.

Он понавља да је Јовановић зауставио један конвој преко инспектора којима је био надређен – али су га у једном тренутку позвали да оде на састанак код премијера који је владао пуних 30 година – Мила Ђукановића, у кабинет.

„Он је то мени презентовао као један од кључних разлога због чега он напушта тај државнички посао. У кабинету га је поред Мила Ђукановића дочекао и Веселин Баровић. Била су ту и нека друга лица али је то било карактеристично лице, заваљено у фотељу и са томпусом у рукама. Он је Јовановићу казао – комшо, зашто ћеш да радиш овакве ствари и правиш нам проблеме? Ово је државни посао“, цитирао је Баровића Павићевић.

Душко Јовановић наравно то није могао да прихвати као реалност јер се то није уклапало у његов профил личности, тврди детектив, и додаје да се он увијек супротстављао таквим аномалијама и да је то за њега крај.

„Сјећам се да је Душко Јовановић тада и добио стан од Владе Мила Ђукановића као државни службеник. Он је тај стан и то рјешење вратио. Није га прихватио. То је период када долази до подјеле јединственог ДПС-а. Свједоци смо били да је главни окидач у тој партији био државни шверц који се одвијао преко Црне Горе“, казао је Павићевић.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име