Фото: Курир

Русија је трећину свих стратешких бомбардера способних за борбена дејства распоредила у ваздухопловну базу Олења у Мурманској области на северозападу земље, одакле је од почетка рата вршила ракетне нападе на Украјину, а која је сада постала стратешки још важнија.

Сателитски снимци показују да се, према последњим подацима од прошле недеље, у овој бази налази 12 стратешких бомбардера Ту-95МС и 13 Ту-22М3, као и један Ту-160.

Ту су и два војна транспортна авиона Ан-12.

Кијев пост наводи да се Мурманска област налази на више од 2.000 километара од украјинске престонице, али да је управо она била једна од главних база које руске ваздухопловне снаге користе за масовна ракатирања циљева у Украјини.

Наводи се да је вест о повећаним активностима у бази Олења објавио Дифенс експрес, позивајући се на процене Министарства одбране Велике Британије и Главног обавештајног директората (ХУР) Министарства одбране Украјине.

Они тврде да Русија поседује око 40 Ту-95МС и 40 Ту-22М3 који су тренутно у служби стратешке авијације.

– А из овог следи закључак да су, у овом тренутку, Руси окупили трећину укупног броја бомбардера тог типа оспособљених за борбу на писти Олење – пише у извештају.

Наводи се да је крајем априла примећено свега шест Ту-22М3 у ваздухопловној бази Моздок, на југозападу Русије, која је много ближа Украјини, а може да прими стратешке бомбардере.

Сателитски снимци из те базе су показали силуете руских летелица Ту-22М3 Су-24М/МР које су исцртане по писти базе, вероватно у покушају да Украјинци помисле да су бомбардери и даље ту и пошаљу дронове.

Наводи се да би чињеница да су за борбу спремне флоте Ту-95МС и Ту-22М3 распоређене у тако забаченој бази каква је Олења могла да указује на то да се руске снаге спремају за нове нападе на украјинску инфраструктуру која је од кључне важности.

Дифенс експрес такође пише да би овај потез могао да представља покушај Руса да своје најскупље летелице склоне нав домашаја дронова-камиказа дугог домета којуима тренутно располажу украјинске снаге.

Наводи се да присуство војних транспортних авиона Ан-12 указује да су они можда коришчени за испоруку ракета у базу Олења.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име