На Сокоцу ће ускоро бити започета изградња велике соларне електране од 100 мегавата, најавио је предсједник Привредног савјета и начелник ове општине Милован Бјелица.

Бјелица је рекао да је Соколац међу првим локалним заједницама у Републици Српској и БиХ препознао значај и улогу зелене енергије.

Он је током излагања на сједници Привредног савјета представио пројекте на којима општина активно ради, истичући инфраструктурне и пројекте који се односе на развој туризма, зелене привреде и пољопривреде, саопштено је из Општинске управе.

– Улажемо велике напоре да формирамо слободну пословну зону Соколац. На том путу бројни су изазови и обавезе на које морамо да одговоримо. Овај савјет основали смо како би кроз сарадњу са Привредном комором Републике Српске добили сертификат за повољно пословно окружење у Југоисточној Европи – рекао је Бјелица.

© Соколац-срце Романије

Према његовим ријечима, овим сертификатом Соколац би додатно отворио привредницима из Европе и свијета, али и локалним компанијама, пословање са свијетом.

Бјелица је навео да је од круцијалне важности да сачува царину на Сокоцу, јер постоје покушаји да се премјести у Источно Ново Сарајево.

– Просторним планом Српске, царина је предвиђена на Сокоцу и захтијевамо да се то поштује. Соколачки привредници су у великом броју извозно оријентисани, те је потреба за царином више него јасна. Наши планови и активности на формирању слободне пословне зоне уско су повезани са садашњом царином и оснивањем заједничког предузећа са Владом Републике Српске – нагласио је Бјелица.

Привредни савјет тренутно чини 15 чланова и представља савјетодавно тијело које има за циљ да буде формалан и организован оквир за јавно-приватни дијалог.

Савјет дјелује организовањем тематских сједница којима претходе припремне активности, кроз које се добија детаљан преглед стања у одређеној области, те дефинишу приједлози и иницијативе за побољшање и унапређење пословања.

На данашњој сједници дата је пуна подршка останку царине на Сокоцу и формирању слободне пословне зоне на простору некадашње „Нове Романије“.

Овом приликом упућен је позив привредницима да се формирају струковна удружења, од угоститеља, преко пекара, до дрвопрерађивача и осталих, како би преко њих били дио Привредног савјета општине Соколац, онако како је су то урадили произвођачи млијека, јер то омогућава квалитетну заступљеност привреде у овом савјету и у интеракцији са вишим нивоима власти и међународним организацијама.

Чланови обновљеног Привредног савјета могу бити сви друштвено одговорни привредници са подручја општине Соколац, као и они који послују у овој локалној заједници и заинтересовани су за развој и напредак локалне заједнице.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име