Предсједник Савеза општина и градова Републике Српске Љубиша Ћосић изјавио је да ова асоцијација већ дуже покушава указати на потребу постепеног мијењања система финансирања јединица локалне самоуправе у Српској, гдје би као могуће најбоље рјешење било доношење закона о њиховом финансирању.

„Тај закон био би дериват постојећем Закону о буџетском систему Српске који дефинише моделе и начин финансирања јединица локалне управе и самоуправе“, рекао је Ћосић новинарима у Бањалуци током панел-дискусије о теми усклађености финансирања локалне самоуправе у Републици Српској са Европском повељом о локалној самоуправи.

Он је нагласио да је неопходно да се у систем финансирања локалне самоуправе морају увести одрећене ствари које се тичу коефицијената од ПДВ-а, пореза на доходак, пореза на добит, накнада за концесије, накнада за регистрацију возила.

„Садашње финансијско оптерећење постаје неиздрживо, јер расту потребе за финансирањем на локалном нивоу, док су с друге стране приходи исти или су, као у неким локалним заједницама, умањени“, навео је Ћосић.

Професор бањалучког Факултета политичких наука Невенко Врањеш рекао је да је анализом усклађености принципа Европске повеље о локалној самоуправи видљиво да је у Српској стање добро.

„Постоји још детаља које треба редефинисати о питању локалних финансија, то јест, одрживости извора финансија, њихове разноликости и расподјеле. По мишљењу локалних заједница, виши нивои власти захватају већи износ прихода, гдје локални ниво остаје ускраћен за одређене приходе који се убиру на локалу“, навео је Врањеш.

Он је навео да је анализом утврђено да није добро постојеће рјешење које предвиђа да је граница дугорочног задуживања за локалне самоуправе линеарна за све општине и градове, јер неки имају веће, а неки мање капацитете за задуживање.

Врањеш је додао да је од 64 локалне заједнице у Српској 35 у категорији неразвијених и изразито неразвијених за које је потребно налазити нове изворе финансирања како би дошле у повољнију ситуацију.

Помоћник министра за локалну самоуправу Републике Српске Ђорђе Папак рекао је да у Стратегији развоја локалне самоуправе постоји низ стратешких приоритета и мјера с циљем побољшања финансирања локалних самоуправа и да је Министарство управе и локалне самоуправе, заједно са својим стратешким партнерима, у процесу спровођења тих приоритета и мјера.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име