Власт у Босни и Херцеговини хвали се рекордним приходима. Док се државна и ентитетске касе пуне народним новцем, становници не знају куда њихов новац одлази.

Рекордна инфлација донијела је и рекордне приходе. Држава се богати, а грађани су све сиромашнији. Што и не чуди јер с растом цијена расту и порези. Пореске управе РС и ФБиХ, као и Управа за индиректно опорезивање БиХ, у првих пет мјесеци ове године прикупиле су рекордне износе од пореза.

Приходи од индиректних пореза у првих пет мјесеци 2024. године износили су 4 милијарде и 497 милиона КМ и већи су за 407 милиона КМ или 9,95% у односу на исти период 2023. године, када су износили 4 милијарде и 90 милиона КМ.

И Пореска управа ФБиХ објавила је службене податке о уплати јавних прихода од јануара до маја. Укупно су прикупљене 3.309.495.402 КМ, што је за 9,19 посто више него у истом периоду 2023. године. И ти су приходи рекордни, то се подразумијева.

Пореска управа Републике Српске је у исто вријеме на рачун јавних прихода прикупила 1,723 милијарде марака, што је за 244,5 милијуна КМ или 17 посто више у односу на исти период прошле године, при чему је наплата доприноса већ премашила милијарду марака. Највећи износ прикупљених прихода, чак 73 одсто, односи на оне од ПДВ.

Грађани не виде корист

Упркос рекордном убирању пореза у БиХ, економски напредак и повећање животног стандарда грађана остају неостварени. Приходи су значајно порасли у првих пет мјесеци 2024. године, што се може приписати како инфлацији те приливу новца из дијаспоре тако и повећању износа најниже плате у Републици Српској.

Међутим, грађани не виде корист од овог повећања јер се прикупљени вишак новца троши на покривање буџетских рупа, а не на побољшање њихова животног стандарда. Новчаници су им све празнији и празнији, добар дио оно мало грађана који су и били средњи слој клизи према сиромаштву, али сву ситуацију проматрају уз “громогласну” шутњу.

Инфлација се наставља, плате и пензије су подигнуте за одређени постотак, али увелико недовољан како би амортизовао мањи дио инфлације, пише Вечерњи лист БиХ.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име