Фото: РТС

Предсједник Србије Александар Вучич рекао је вечерас да Срби хоће да чувају Дејтонски споразум, да његово рушење не желе ни Бошњаци, већ њихово руководство, као и поједини политичари са Запада који се играју ватром, оптужујући Србе за то.

Вучић је, коментаришући за ТВ Пинк изјаву министра одбране у Савјету министара Зукана Хелеза да је Дејтонски споразум грешка и да је Вучић током деведесетих пуцао из снајпера са сарајевских брда, рекао да је та изјава веома опасна и упитао хоће ли на њу реаговати помоћник америчког државног секретара за Европу и Евроазију Џејмс О’Брајан, као и амбасадор Сједињених Америчких Држава у БиХ Мајкл Марфи.

– Што нисте реаговали на то када је (Хелез) рекао да је Дејтон грешка? Замислите да ја тако брутално лажем о члану њиховог Предсједништва – рекао је Вучић.

Поручио је Хелезу да ће, уколико покаже и најмањи доказ да је пуцао са брда у Сарајеву, истог тренутка престати да буде предсједник Србије.

– Позивам те, лажове један, са кинеским дроновима из Техноманије да, ако не докажеш – поднесеш оставку са функције која је далеко мање значајна – рекао је Вучић.

Додао је да су фотографије њега са пушком о којима је Хелез говорио лажне, као и да је био наслоњен на статив од камере.

Вучић је рекао и да амбасадор САД у БиХ Мајкл Марфи дневно излази са „500 објава о Додику“, додајући да чека да види хоће ли реаговати у овом случају.

Вучић је рекао да су управо они који оптужују Србе умислили да је требало да уђу тада у Бањалуку, заједно са Хрватима и уз подршку Запада против Срба.

Вучић је рекао и да њега интересује да ли ће се радити ауто-путеви и пруге, а да га не занима да се извињава и да подилази некима због тога што су убијали Србе.

Он је рекао да је његова “обавеза да каже `извините` и `жао нам је` због тога што смо ми негдје убијали ваше сународнике”, као и да увијек жели да положи цвијеће, вијенац, све што је потребно, али да тражи и од других да се поклоне српским жртвама, јер то нису, како је рекао, водене бојице, црвене боје, већ крв која је ту проливена.

– И ништа више од тога. А не, сјетили смо се па ћемо сад не знам шта да измислимо ново против Срба па ће нам бити добро. Ево Доника Гервала је позвала све да помогну демократским снагама у Србији, пошто је Србија за њу нешто изван Косова. Да помогнемо демократским снагама у Србији да оборе Вучића, они ће онда да признају независно Косово. А ја позивам све друге да ме оборе, признајте Косово, признајте да су Срби најгори злочинци, признајте све што хоћете, признајте све геноциде, и стварне и нестварне, и какве год хоћете. Ја у томе нећу да учествујем – рекао је Вучић.

Он је рекао да не одговра ни ништа „ни овима из Приштине ни овима из Сарајева“ и да их никада не вријеђа, пише РТРС.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име