Аграрни фонд града Источно Сарајево подијелио је данас на Сокоцу 25 бесплатних сјеменских пакета за власнике мањих пољопривредних домаћинстава, који су се пријавили на раније расписани јавни позив.

Директор овог фонда Ивана Новаковић рекла је новинарима да ови сјеменски пакети садрже 30 килограма кромпира, три килограма лука и ситна сјемена потребна за једну четворочлану породицу.

Циљ је да се помогну мала домаћинства и да им се побољша буџет при набавци сјемена за прољећну сјетву.

– Са подручја општине Соколац на наш расписани јавни позив пријавило се 25 домаћинстава за сјеменске пакете које дијелимо данас, а расад за пластеничку производњу због временских услова подијелићемо наредне седмице – навела је Новаковићева.

Она је додала да је Аграрни фонд града Источно Сарајево обезбиједио укупно 200 пакета, 100 сјеменских и 100 расада за пластеничку производњу за помоћ домаћинствима у шест градских општина.

Новаковићева је подсјетила да су сјеменски пакети већ подијељени у Источном Новом Сарајеву и Источној Илиџи, а данас су бесплатне пакете добила домаћинства на Сокоцу, Палама и Источном Старом Граду.

Она је истакла да ће у току сљедеће седмице за домаћинства са ових општина бити подијељени и пакети расада за пластенике.

Пензионерка са Сокоца Милена Косановић рекла је да се радује бесплатном сјеменском пакету, јер од пензије од 118 КМ не би могла купити све што је потребно да себи обезбиједи основно поврће.

Аграрни фонд града Истоно Сарајево основан је прије двије године и његова улога је развој пољопривредне производње у шест општина града Источно Сарајево.

Фонд функционише у сарадњи са Министарством пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске и градским општинама.