Народна скупштина, Вијеће народа и Влада Републике Српске мјесечно из буџета издвајају скоро 100.000 марака за „бијели хљеб“ бившим функционерима.

Према подацима Центра за истраживачко новинарство, по завршетку мандата плату или „бијели хљеб“ затражило је укупно 37 бивших посланика, делегата и министара у Српској, који имају право да чак шест мјесеци примају плату, иако не раде ништа.

Њима су плаћени и доприноси, јер су формално запослени у институцијама власти све док примају ову накнаду, из чега произлази да ће њихов нерад грађане РС коштати скоро милион марака.

И док грађани издвајају стотине хиљада марака за њихов нерад, истовремено болнице у Српској „кубуре“ без основних средстава, као што су завоји, газе или пак лијекови.

– Бахатост – ријеч је којом политички аналитичар Марко Шука за Српскаинфо укратко коментарише овакво расипање државних пара.

Он истиче да није морално, нити нормално, да издвајамо толики новац за нерад бивших функционера.

– Сви они су имали јако добре плате и дневнице док су били на функцијама. Ако узмемо у обзир да су се њихове плате кретале од 2.500 до 3.500 КМ, што је од три до пет просјечних плата у РС, онда су могли да уштеде нешто за случај када остану без фотеље – каже Шука.

Додаје да би власт у РС, умјесто што плаћа нерад бивших функционера, тај новац требала усмјерити у болнице у којима влада несташица појединих лијекова и основне опреме за рад.

– Грађани требају да кажу: „Доста је“. Имамо оне који кажу да се залажу за укидање „бијелог хљеба“, али се наводно не могу изборити да се он укине. Па, ако не могу да се изборе да се то системски промијени могу тај новац да усмјере у хуманитарне сврхе – категоричан је Шука.