У Аустралији је хиљадама километара удаљена од њеног станишта, у планинским пределима Јапана и Кореје,пронађена отровна врста пећурке, „Подстрома цорну-дамае“ која изазива смрт и утиче на смањење мозга!

Отровну ватрену коралну гљиву Подстрома цорну-дамае нашао је фотограф Реј Палмер, док је истраживао кишну шуму у Редлинчу, у Карнсу (Квинсленд) Аустралија. У Јапану и Јужној Кореји раније су забележени случајеви смртоносног тровања печурком јарконаранџасте боје, али сада је први пут примећена у Аустралији.

То је једина врста печурке која може да инфицира човека преко коже, а важи за другу на листи најотровнијих гљива на свету. Додиривање ватрене коралне гљиве изазива дерамтитис (црвенило и отицање коже).

Симптоми повезани с конзумацијом тј дотицањем ове гљиве укључују болове у желуцу, промене у перцепцији, смањење броја леукоцита и тромбоцита, љуштење коже на лицу, губитак косе и смањивање мозга, што резултира поремећајем говора и проблемима с добровољним кретањем .

Такође је откривено затајење више органа, бубрега, некрозу јетре и дисеминирану интраваскуларну коагулацију.

Ова врста печурке најчешће расте на корењу стабала и земљи око њих, углавном у планинама Јапана и Јужне Кореје, али их има и у Индонезији , Папуи Новој Гвинеји.

Печурка је толико опасна да Палмер не жели да открије тачну локацију.

„Налази се у двиљини, на веома скривеном месту “ каже он.