Школско звоно које се у четвртак 1. септембра огласило у школама Републике Српске, означило је крај љетног распуста и почетак нових школских обавеза за ученике основне и средње школе у Сокоцу.

priredbaossokolac02092016

У Средњошколском центру „Василије Острошки“ наставу у школској 2016/2017. години похађа 527 ученика на образовним профилима: гимназија –општи смјер, шумарски и економски техничар и столар.

За разлику од претходних година, у школи немају проблема са наставним кадром, али и даље воде битку са смањењем броја ученика, па умјесто прошлогодишњих шест, ове године имају пет одјељења првог разреда. Директор школе Жарко Ковачевић ученицима је пожелио добродошлицу, поручио да уче и буду одговорни како би стекли знање које ће им помоћи у даљем животу и раду.

priredbaossokolac02092016_2

– Средња школа има нешто другачији систем рада па ће ученицима првог разреда требати одређен временски период за адаптацију. Ипак уз додатну радну енергију уложену у оне предмете које сматрају тежим сви ученици без проблема могу оставрити задовољавајуће резултате, сматра Ковачевић.

Први дан школе свечано је обиљежен и у Основној школи „Соколац“. Међу 910 ученика ове образовне установе нашло се 100 ђака првака за које је организован пригодан програм добродошлице, како би овај значајан дан, када отварају нову страницу живота, био један од оних који се дуго памти. Директор школе Дивна Јанковић ученицима је зажељела срећу и успијех.

priredbaossokolac02092016_3

– Ово је ново поглавље у њиховом животу када сви имамо трему и оптерећење питањима како ће се дјеца снаћи у новом окружењу, како ће прихватити учитеље и другове и да ли ће бити у стању да одговоре свим обавезама које се стављају пред њих. На сва питања ћете добити одговор само ако будемо заједно сарађивали. Свака потешкоћа се може ријешити уз дијалог. Кроз своју праксу могу да кажем да не постоји књига ни савремено методичко средство које може да замијени ријеч родитеља и учитеља, разговор уопште. Разговор мора да буде на првом мјесту. Он ријешава све дилеме и све потешкоће. Сви смо овдје због дјеце и њихове доборбити, нагласила је Јанковићева.

Прваци су добили и пригодан поклон добродошлице од начелника општине Милована Бјелице, који им је поклонио пакете школског прибора потребног за цијелу школску годину.

priredbaossokolac02092016_4

– Припремање ђака за нову школску годину у овим тешким временима представља велику ставку у породичном буџету, па већ неколико година настојимо да лијепим гестом подржимо родитеље и покушамо да им олакшамо један дио обавеза у припреми дјеце за школу. Ђацима желим успијех у школовању, дуг живот и здравље. Надам се да ће имати узор у докторима наука, магистрима, угледним спортским и културним радницима који су прошли кроз ову школу, поручио је Бјелица.

Послије свечаности, најмлађи ученици су упознали своје учитељице и по први пут сјели у школске клупе. Добили су и уџбенике. Министарство просвјете и културе и ове године је  обезбједило уџбенике за ученике првог и другог разреда основне школе. Бесплатне уџбенике добили су и одлични ученици од трећег до деветог разреда који долазе из породица са четворо или више дјеце. Општина Соколац и удружење Мајка и дијете обезбједили су уџбенике за ученике трећег и четвртог разреда, који долазе из вишечланих породица.

Настава у првом полугодишту школске 2016/2017 године завршава се у петак 30. децембра, а након зимског распуста, у другом полугодишту почиње 23. јануара 2017. године.