Епископ зворничко-тузлански Хризостом освјештао је јуче крст и земљиште на коме ће ускоро почети изградња цркве у селу Крушевци, 17 километара сјеверо-западно од Сокоца.

Овај православни храм биће посвећен Светом Николају Мирликијском, крсној слави  братства Радовића, најмногобројније  фамилије  у овом и сусједном селу Мангурићи.

Црква је поклон и враћање братског дуга завичају, прецима и будућим нараштајима најуспјешнијег привредника Југоисточне Европе, универзитетског професора и успјешног банкара Милана Радовића, који потиче из овог краја.Објекат ће бити стављен под кров до почетка наредне зимске сезоне, надају се у Крушевцима, срећни што ће први пут у историји имати свој храм за молитву Богу и њиховом заштитнику, јер им то околности до сада нису дозвољавале.

– Ово је почетак једног доброг дјела, да се оствари жеља и намјера слугу божијих из племена Радовића, да се подигне црква у славу Божију и Светог оца Николаја. У нашој цркви је традиција и закон да све што почињемо да радимо буде са благословом Божијим и у знаку крста Господњег. Треба да знамо да су овдје у многим нашим долинама и на овим брдима постојале ћелије или мале црквице које су биле скривене од погледа Османлија у турска времена. Срби су преко ноћи преносили своје ћелије из једне долине у другу и тако се пет вјекова скривали и вјеру сачували, управо својим великим жртвама. Људи су преко ноћи, узимајући свако по једно брвно, преносили  из брда у брдо, да Турци не примијете. Отуда је и остала легенда како се црква сама пренијела, каже владика Хризостом, потсјећају на времена када су се кријући Богу молили, крштавали, исповједали и причешћивали.

Према његовим ријечима, коначно су православци овог краја дочекали да подигну прву цркву која ће бити мјесто молитвеног окупљања, мјесто на коме ће чланови овог, али и других братстава, дијели добро и зло, радост и тугу.

– Нека је слава Богу! Никад није касно да се гради црква, јер  се гради  када се може. Знамо да раније нисте имали могућности за то.Данас је Бог благословио слободу да вјеру своју и исповиједање своје можемо кроз грађење цркава доказати и показати свијету. Сигурно су ваши преци данас поносни што сте ево испунили нихову жељу,  истакао је владика.

Господин Хризостом је нагласио да је ова црква и завјет за потомство породица Радовић, да знају да чувају своју вјеру православну, име српско и све оно што је било њиховим прецима свето.

osvecenjekrucesvci05102016_2

Како због раније договорених обавеза Милан Радовић није могао да присуствује освештању крста и земље на којој ће за дан-два почети изградња православног храма у соколачком селу Крушевци, радост  ктиторства са члановима породице, родбине и пријатеља подијелио је његов отац Митар Радовић.

– Ово је велика част за село и за народ у овом крају и зато смо сви у породици; ја-отац, мајка, сестра, његова супруга и дјеца, дали подршку Милану да изгради цркву у селу, како најбоље Бог да и треба да буде.Вјеру у Бога и значај цркве наслиједили смо сви у фамилији Радовић, без обзира гдје се налазимо, јер смо од малих ногу одгајани у православном духу, радује се отац Доц. др Милана Радовића, поносан на сина најменаџера Југоисточне Европе, професора  на Економском факултету у Палама, директора Нове банке Бањалука.

Један од најстаријих сељана у Крушевцима Милорад Мишо Радовић цијени да је изградња цркве најбољи  поклон млађим покољењима, након 250 година од времена када су потомци кнеза Рада са Мораче, доселили у ове крајеве.

– Једва смо дочекали да ову богомољу подигнемо овдје, са се одужимо прецима и  оставимо ми стари онима који ће да живе ту и увијек се враћају, ма гдје одлазили због посла. Бићемо сви сложни да ово довршимо и помогнемо, свако на свој начин, да остане једна успомена вјечита овдје у Крушевцима, поручује Милорад.

У селу данас има двадесетак домаћинстава, а прије минулог рата их је било више од 40 са 160 становника. Зато је основна порука владике Хризостома мјештанима Крушеваца  била је да се село умножи, одржи и окупи велики број житеља, како би крај и храм који граде могао да живи у правој мјери Христове вјере и у златном знаку православља.

Његово преосвештенство владика Хризостом посјетио је јуче и начелника општине Соколац  Милована Бјелицу и честитао му поновни избор за првог човјека ове локалне заједнице и разговарао о могућностима развоја локалне заједнице. Како сјеверо-западно подручје општине Соколац припада зворничко-тузланској  епархији, а остатак дабро-босанској, разговарало се и о заједничким настојањима на даљем очувању духовног и световног живота у заједници.

Начелник Бјелица се захвалио владици Хризостому на честитки и савјетима које је добио од његовог преосвештенства и понудио сваку помоћ у контактима са успјешним Србима у свијету, који би могли бити потенцијални инвеститори у замрлу привреду општине Соколац.

– Нама остаје да потенцијалним инвеститорима широм свијета, који воде поријекло из Сарајева и околине, предочимо наше потенцијале, наше пројекте и програме. Владика Хризостом нам је ту на услузи јер ће да посредује у развоју свих видова сарадње, која ће имати за циљ боље услове живота и рада људи у нашој заједници, каже Бјелица.