И ове школске године, као и претходне, у годишњи програм рада Основне школе “Соколац” уврштени су једнодневни излети. Ученици шестих и седмих разреда историјски час из болне српске историје су имали у Пребиловцима.

osnovciprebilovci06102016

У сриједу, 28. септембра 2016. године, са соколачке аутобуске станице пут Херцеговине су кренула три аутобуса ученика шестих и седмих разреда у пратњи више наставника. Циљ овога путовања била је, првенствено посјета Храму Васкрсења Христовог, који је подигнут у част пострадалих Срба у Другом свјетском рату и бачених у јаме. Њихове кости су, након вађења из јама, почивале у Спомен-костурници све до 1992. када је костурница минирана. Сада када су поново пронашле мјесто за починак, заслужују да бар чувамо успомену на њих.

Поред Пребиловачког храма дјеца су посјетила и манастир Житомислић, као и Саборну цркву у Требињу о чијој историји су слушали од служитеља у овим црквама. Требиње са осталим својим знаменитостима било је примамљиво ђацима који су радо шетали улицама овога града, након чега су кренули кући.