Обиљежавање Међународне недјеље дјетета које представља начин да се укаже на потребу и обавезу поштовања дјеце и заштиту њихових права гарантованих Конвенцијом о правима дјетета, редовна је активност у Основној школи Соколац.

Према ријечима директорице школе Дивне Јанковић, у овој недјељи, ученици су учествовали у бројним активностима, које су минулог петка заокружене пригодним програмом у којем су дјеца рецтовала, пјевала, играла, те навела нека од својих права о којим су претходних дана разговарали са својим учитељима и наставницима.

– Као и сваке године Недјељу дјетета смо обиљежили значајним активностима, мада се током цијеле године треба водити рачуна о правима дјетета. Ове недјеље смо имали јако пуно активности, ученици првог разреда су у Парохијском дому учествовали у посебном програму са маскембалом. Након тога имали смо представе за ученике нижих разреда које су извели глумци позоришта „Полетарац“ које већ неколико година гостује у нашој школи и „Форум театра“ из Источног Сарајева. Све те активности заокружили смо дивном приредбом коју су припремили ученици нижих разреда уз помоћ учитеља и наставника, објаснила је Јанковићева.

Представница Савјета ученика школе Андреа Бркља, ученица деветог разреда, јавност је подсјетила на нека од најважнијих права дјетета:

– Важно је знати која су дјечија права, како их остварити и како дјецу заштитити. Свако дијете има сва права гарантована Конвенцијом, без обзира гдје живи, чиме му се родитељи баве, којим језиком говори, које је вјере, да ли је дјечак или дјевојчица, или има сметње у развоју. Свако дијете има право на живот, опстанак и развој. Рођењем стиче право на име и држављанство. Дијете има право да увијек каже своје мишљење, а други имају обавезу да га саслушају и узму у обзир. Има право да сазна све што га занима и да каже своје мишљење у вези са тим. Уколико дијете има проблема са здрављем или сметње у развоју има право да му буду обезбијеђени услови за квалитетан живот и једнакост са другима. Сваком дјетету треба бити доступно школовање, према његовим способностима и могућностима. Дијете има право на своју културу, обичаје и вјеру, и у томе нико не смије да га спријечава. И најважније, дијете има право знати своја права. Прве недјеље у октобру обиљежавамо недјељу дјетета, и славимо свако дјечије срце и ум, али и изузев ове недјеље, сваки дан морамо поштовати дјецу и њихова права и сваки дан мора да буде дан права дјетета, истакла је Бркља.

Под појмом права подразумијевају се права која су по својој природи људска и која свако дијете има без обзира на то у којој држави живи, у ком политичком, културном и економском окружењу и у складу са каквим традицијама, обичајима и вјеровањима се развија. Права дјетета су израз признања међународне заједнице о постојању посебних потреба дјеце и утврђена су Конвенцијом о правима дјетета усвојеном од стране Генералне скупштине Уједињених нација 1989. године.

Рођена 16. јуна 1986. у Сокоцу. Основну школу и гимназију завршила је у родном мјесту. На Филозофском факултету у Источном Сарајеву студирала енглески језик и књижевност. Дипломирала је 2011. године. Запослена у Инфо центру од 2012. године.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име