Разговарали смо са начелником општине Соколац Милованом Бјелицом након његове побједе на Сокоцу, гдје је по други пут заредом остварио побједу и постао нови-стари начелник општине побједивши са више од хиљаду гласова разлике свог противкандидата Бојана Копривицу из СНСД-а.

У интервјуу начелник Бјелица нам је истакао на који начин се СНСД у овој општини “служио“ да би дошао до побједе, те да ће СДС пребродити пораз на изборима и поново “стати на ноге“.

КАКО СТЕ ЗАДОВОЉНИ РЕЗУЛТАТИМА ПРОТЕКЛИХ ИЗБОРА ЗА НАЧЕЛНИКА ОПШТИНЕ СОКОЛАЦ?

БЈЕЛИЦА: Побиједио сам за 1.100 гласова више од свог противкандидата из СНСД-а и, наравно, задовољан сам. Моје задовољство је тим веће, јер сам побиједио у немогућим условима, у којима је СНСД користио све расположиве ресурсе, од злоупотребе јавних предузећа, извлачења новца из тих предузећа, запошљавања у та предузећа, до куповине гласова и безочних пријетњи, притисака и уцјена.

КАДА ВАМ ЈЕ БИЛО ТЕЖЕ ОСВОЈИТИ ПОЗИЦИЈУ НАЧЕЛНИКА ОПШТИНЕ, 2012. ИЛИ САДА, 2016. ГОДИНЕ?

БЈЕЛИЦА: Било је тешко и 2012. године и сада. Први пут зато што је СНСД тада већ био на власти у Сокоцу, на нивоу РС и БиХ и што су, такође, користили сва расположива средства да задрже власт на Сокоцу, иако су га претворили у рутину и извор богаћења интересне групе људи. На последњим изборима било је исто тако тешко, разлоге за то сам већ навео. Ту је, наравно, и чињеница да је републичка власт у протекле четири године на све могуће начине покушавала да опструише рад у општинама у којима је СДС на власти, међу њима и Соколац, имајући маћехински однос према тим општинама.

На тај начин они нису радили само против СДС, мене или других начелника из СДС, већ против народа у општинама на чијем челу су људи из наше странке. Толико о СНСД-у и њиховој бризи за добробит сопственог народа.

КАКО КОМЕНТАРИШЕТЕ УБЈЕДЉИВУ ПОБЈЕДУ СНСД-А У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ И ЛОШ РЕЗУЛТАТ СДС-А, ПОГОТОВО НАКОН ШТО СУ ПАЛЕ НАКОН 20 ГОДИНА “ПАЛЕ“ У РУКЕ СНСД-А?

БЈЕЛИЦА: Због свега онога што је СНСД урадио лоше, по Републику Српску и српски народ, они су локалне изборе доживјели као борбу на живот и смрт. И тако су дјеловали, покренули су сву расположиву машинерију, користили јавне ресурсе, извукли из њих енормно велики новац за кампању, куповали гласове, цијена је негдје достизала и 400 марака по гласу. Требала им је та побједа да би народ ставили као штит пред догађајима који могу услиједити, а који нису оптимистични по Републику Српску.

Ми се, нажалост, нисмо адекватно припремили за њихов такав наступ. Они су злоупотријебили Референдум о Дану Републике, имали подршку суспендованог главног тужиоца Горана Салиховића, који је, ничим изазван, неколико дана пред изборе послао позив за саслушање Милораду Додику. То је, уз референдум, био преломни тренутак. Уз све то, одлука Уставног суда БиХ о укидању одредби Закона о празницима Републике Српске, које се односе на 9. јануар, донесена само дан пред изборе, били су катализатор који је преусмјерио незадовољство народа према политичком Сарајеву и казнио нас, зато што смо у Савјету министара, умјесто да је вредновао рад у локалним заједницама и нерад републичке власти.

Сада ми имамо једну врло чудну ситуацију да смо ми од народа кажњени и за нерад СНСД-а.  Наравно, ми смо схватили поруку народа, иду велике промјене у СДС, бројни ће сносити одговорност, СДС неће пропасти, опоравиће се и побиједиће за двије године. Живи били, па видјели.

Што се тиче Пала, за све постоји први пут, па и то да Пале падну у руке СНСД-а. Исто као што ће ускоро Лакташи пасти у руке СДС-а. Тај губитак на Палама није ништа ни мање ни већи, ни у симболичкој ни у било којој другој равни од губитка других општина и осталих општина уопште на којима СДС до протеклих избора није био на власти.

Нама су све општине и градови једнако важни и радујемо се побједи у свакој од њих и патимо због пораза у свакој од њих.

ДА ЛИ ОЧЕКУЈЕТЕ УСКОРО ФОРМИРАЊЕ И КОНСТИТУИСАЊЕ СКУПШТИНЕ ОПШТИНЕ И СКУПШТИНСКИХ ТИЈЕЛА?

БЈЕЛИЦА: Централна изборна комисија БиХ је верификовала мандате и лако ћемо конституисати Скупштину општине, јер имамо већину са ПДП-ом.

У ПОСЉЕДЊЕ ВРИЈЕМЕ У МЕДИЈИМА СЕ ГОВОРИЛО О ДУГОВАЊИМА ПРЕДУЗЕЋА “ШУМЕ СРПСКЕ“ ПРЕМА ОПШТИНИ СОКОЛАЦ, МОЖЕТЕ ЛИ НАМ ОБЈАСНИТИ О ЧЕМУ СЕ ТУ РАДИ И КОЛИКО ТО УТИЧЕ НА ФУНКЦИОНИСАЊЕ БУЏЕТА ОПШТИНЕ?

БЈЕЛИЦА: То је општепозната прича, у којој је оштећен, не само Соколац, већ и друге општине на чијем подручју се сијече шума, посебно општина у којима су начелници из СДС-а. Генерални директор „Шума Српске“ Ристо Марић одбија да уплати општини Соколац 530.000 конвертибилних марака на име накнаде за сјечу шуме, чиме је угрозио функционисање општине и онемогућио нам да сервисирамо своја кредитна задужења.

Марић одбија да уплати тај новац и поред чињенице да је општина усвојила годишњи план како ће та средства намјенски утрошити. Новац, који “Шуме РС” избјегавају да уплате на рачун општине Соколац, чини око десет посто општинског буџета и тај новац планиран је за враћање кредита, плаћање ПДВ-а, као и финансирање инфраструктурних пројеката.

Ми смо о свему обавијестили Пореску управу Републике Српске и тражићемо принудну наплату средстава, као и НЛБ Развојну банку, код које има кредитна задужења. Уз то, генерални директор “Шума Српске” Ристо Марић и в.д. директора Шумског газдинства “Романија” Раде Дангубић, по наређењу челника соколачког СНСД-а Мирка Чоловића, не дозвољавају доставу шумских енергената “Топлани”, због чега је озбиљно доведен у питање почетак грејне сезоне.

Све ово показује да СНСД не прашта онима који су их на изборима побиједили 2. октобра и да су, кивни и бијесни због пораза, спремни да доведу у питање функционисање цјелокупне локалне заједнице и њених становника. Чак до мјере да их пусте да се смрзавају, само да би задовољили своје осветничке нагоне.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име