Простор на којем је смјештен Соколац познат је по изузетном ниским зимским температурама.

Соколац, може се рећи, редовно „дежура“ на врху љествице најхладнијих мјеста  у БиХ.  Показују то свакодневни  метеоролошки извјештаји. Дешавало се  да се  у Сокоцу температура  у јануарским данима  спусти и на  36-ти  подиок испод нуле.

И ова зима је изузетно  хладна на Романији. У посљедњих  неколико дана  јутарње темперетаре  су непрестано у  дебелом минусу, али  минула ноћ ће остати  упамћена као један од најхладнијих у протеклих неколико деценија.  Апарати  Метерололошке станице на Мајданима  забиљежили су  темературу  од минус 28,4 степена Целзијуса. Тако је Соколац, по  ко зна  који  пут, најхладнији град у  Републици Српској и БиХ, можда и у Европу, што је  у више наврата  и поменуто у  медијима минулог  јутра. Москва је само јутрос конкурисала Сокоцу по ниским температурама. У главном граду Руске Федерације било је  минус 28 степени.

Наравно,  у Сокоцу, на  просторима  које  „не покрива“ Метеоролошка  станица“,  грађани  температуру  мјере  на  кућним  термометрима.  Кажу,  да се  на појединим локалитетима жива  спуштала чак  и   до 34-ог подиока испод нуле.  Као и обично, најхладније је  уз поток Решетница – на   раскршћу путева који из Сокоца  воде према Кнежини и Хан Пијеску, као и на простору на којем се  налазе објекти  бившег предузећа „Романинка“,  гдје  је  хладноћа, како се  каже, „ ледила  крв у жилама“ и  узимала дах пролазницима.

Сокочани су свикли на ниске температуре, али је данашње  јутро  донијело много невоља власницима аутомобила који су били приморани да користе своје четвороточкаше.  Многи су, да би покренули свој аутомобил,  тражили помоћ каблова  и  власника  аутомобила  са  акумулаторима којима  силни минуси нису могли наудити.

И  Зимској служби Романијапутева  невоље  задају „високи минуси“, јер је познато да екстремно ниске температуре  не онемогућавају  право дејство соли на поледици. Повољна је  околност што  нема падавина и вјетрова. Висина снијега у Сокоцу 23 центиметра.

У осмојануарском, правом сибирском дану,  радује да Топлана  испоручује топлотну енергију својим клорисницима. Функционишу и остале установе у којима се свекодневно ради, за које нема празника и празновања – здравствене  институције: Дом здравља, Психијатријска болница и Завод за форензичку психијатрију, Ватрогасна  јединица,  Радна  јединица „Електродистрибуције Пале“, предузеће  задужено за  испоруку воде – Врело Биоштица, Аутохерц, фирма која бирине о превозу путника, пекаре, трговинске  радње…

Ипак, вјерујемо, велика хладноћа неће на Романији умањити радост Дана Христовог рођења – Божића.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име