Брза цеста Сарајево – Београд мора постати стварност. Тако су одлучили Европљани и већ уцртали трасу на мапи.

visegradsarajevo12012017

ИПСА Институт у Сарајеву увелико ради на великом пројекту, треба да израчунају која је рута најбоља да би се стигло до Вишеграда. У Федерацији су заговорници да траса треба да иде старом пругом преко Пала, Праче и Месића. Са Сокоца поручују да рута не смије да заобиђе њихову општину, јер би то била привредна катастрофа за све општине до Зворника.

“Федерација сигурно форсира овај пут који је много скупљи, који заобилази насељена мјеста, већа насеља да из Месића иде тај пута преко Праче И Реновице, сигурно да остају потпуно осјечени путеви овамо“, каже Милован Бјелица, начелник општине Соколац.

У Прачи већ двије деценије чекају да шине које су скинуте седамдесетих година замијени асфалтни пут. Начелник те општине покушаће да овог пута испуни свој сан, а у томе би требао да му помогне његов страначки лидер Бакир Изетбеговић. С инвеститором из Турске договорио је да финансира асфалтирање 20 км пута до Месића, а самим тим ријешила би се и путна комуникација Горажда са Сарајевом.

“Чини ми се да је ово најозбиљнија прича гдје би се могло приступити изградњи тог магистралног правца да би коначно покушали да отворимо простор источне Босне да повежемо и са центром државе Сарајевом и са Београдом, и са Турском“, истиче Асим Зец, начелник општине Прача.

Паљани задовољно трљају руке. Кажу било која рута да се започне мора проћи преко њихове територије, што њима, итекако, иде у корист.

“Објективно, интересантна и једна и друга релација, мислим да ће то бити ствар преговора у наредним данима и политичких опција и општинских власти, јер врло је интересантна та брза цеста“, рекао је Бошко Југовић, начелник општине Пале.

На брзој цести Сарајево – Београд инсистирају и министри из Србије. Њихова Влада завршиће аутопут од Београда до Ужица, а брзу цесту обећали су и до Вишеграда. Од сарајевске Вијећнице тек треба да се исцртава европска траса.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име