На препоруку стручњака из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди, Канцеларија Соколац, ових дана били смо у посјети домаћинству Јадранке и Драгана Којића у Вражићима,  селу удаљеном од Сокоца око четири  километра.

dragankojic31012017

Одмах при уласку на имање добијамо слику онога што ће се касније и потврдити кроз разговор. Кућа, помоћни објекти, неколико модерних штала,  објеката са  разноврсном пољопривредном механизацијом и опремом говоре  да се налазимо код изузетно вриједних радника и честитих домаћина. Иако ненајављени, испред куће нас дочекује домаћица Јадранка, док Драган „одрађује“ јутарње послове у  савремено опремљеној штали са  двадесетак високопродуктивних  крава. И у кући је све у савршеном реду.На инсистирање домаћице, разговарамо са Драганом, који нам  прича  о свом тежачком раду и опредјељењу да се  бави производњом млијека.

– Релативно млад изашао сам у пензију и , да не бих беспослен ходао по Сокоцу и слушао приче о правди и неправди, са супругом сам  одлучио да купимо двије краве, да се нечим занимамо,  да себи и унуцима не купујемо млијеко. Убрзо смо се увјерили да се то исплати па смо купили још двије краве и почели  предавати млијеко  Мљекари „Милкос“. У међувремену, појавила се и Мљекара „Пађени“, са којом смо потписали  уговор. Ријеч је о мљекари која за преузете количине млијека исплату врши  на почетку сваког мјесеца за прошли мјесец. Био је то повод  да проширимо производњу и сада у штали имамо 20 крава у пуној  лактацији. Мислим да нисмо погријешили што смо се опредијелили  за ову производњу. Истина  је да  за пољопривредника нема радног  времена, празника, годишњих одмора. Али, уз  данононоћни рад и добру организацију  читаве породице, може се наћи времена за одмор и игру са унуцима – каже Којић.

Повећање производње нужно је пратила обнова   и набавке нове механизације и примјена нових сазнања у области производње сточне хране. У хангарима три трактора, прикључне машине, пресе, растурачи ђубрива, ролер-преса…. Чекају нову  сезону и вриједне руке Којића. За потребе фарме потребно је спремити неколико стотина  тона  хране.

– На препоруку стручњака из Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди- Канцеларија Соколац, прошле године засновао сам производњу сточног грашка на око два хектара. Приноси су били изнад очекивања- око 50 тона по хектару. Сијем и друге житарице како би исхрана крава била разноврснија и квалитетнија. Највећи дио послова урадимо сами, а у вријеме интензивних радова повремено ангажујемо  сезонску радну снагу. Помажу нам и унуци,  сваки дан су са нама, и у штали и у пољу – прича Драган, а петогодишњи унук Коста, у дједовом крилу, непрогрешиво изговара  имена свих двадесет крава.

krave31012017

Посебне ријечи похвале Којићи имају за сарадњу са стручњацима Ветеринарске станице  Соколац.

– Морам истаћи  изразито добру сарадњу са  Ветеринарском станицом. Јадранка, Мирко, Младен и остали су примјер одговорног и стручног рада. Довољан је један позив, дању или ноћу, и они су за петнаестак минута у штали – истиче Драган.

– Не разумијем људе који могу, имају услове, а не организују неку врсту производње, било да је то производња млијека,овчарство, малинарство, производња пилади, кока носиља… Умјесто да живе од свог рада, траже милостињу, помоћ и за оно што могу сами урадити и произвести. Истина је да и надлежне институције не воде довољно рачуна о пољопривреди за коју на скуповима говоре да је највећа шанса за излазак из кризе у којој се налазимо. Могу се наћи средства за заинтересоване, посебно млађе, путем додјеле двије-три краве, трактора, прикључне машине.  Треба почети живјети од свог рада на свом имању. Тако ће брзо схватити да се и од  свога рада може солидно живјети – рече нам глава породице Којић на крају наше посјете.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име