Под покровитељством Општине Соколац, чланови соколачког Културно-умјетничког друштва /КУД/ “Романијска луча” одржали су у препуној сали Спортске дворане на Сокоцу годишњи концерт поводом крсне славе друштва – Светог Симеона Мироточивог.

kudkoncert25022017_2

КУД се синоћ представио кореографијама “Игре из околине Ниша”, “Босилеградско крајиште” и веома захтјевном “Врањанском свитом”.

“Припремили смо вече за памћење, наступом свих селекција. Колико је публика била одушевљена наступима првог фолклорног ансамбла, подмлатка и најмлађих чувара традиције, показали су враћањем играча на бис по два/три пута”, рекао је предсједник КУД-а “Романијска луча” Јанко Врбарац.

kudkoncert25022017_3

Музички оркестар “Романијске луче”, такође, се представио у најбољем свјетлу, а гости на годишњем концерту соколачког КУД-а били су чланови Друштва народне традиције “Шамот” из Аранђеловца, са којим “Романијска луча” већ 17 година његује пријатељство и братимљење.

kudkoncert25022017_4

Предсједник Друштва народне традиције “Шамот” из Аранђеловца Драган Вићентијевић рекао је да се ово друштво представило играма из Шумадије и Лесковца.

“На славском концерту братског друштва наступили смо девети пут, а публика на Сокоцу нас је дивно примила, као и много пута раније”, додао је Вићентијевић.

kudkoncert25022017

Према његовим ријечима, друштво “Шамот” постоји већ 46 година, основано је од омладине радника некадашњег великог предузећа “Шамот” у Аранђеловцу, данас има око 200 чланова, који дјелују у три групе у граду Аранђеловцу и селу Даросава, у коме је друштво и настало.