Већ око три године теку активности везане за пројекат изградње когенерацијске енергане у Сокоцу.

sastanakkogeneracija28022017

Како смо раније писали овај пројекат ће бити спроведен кроз јавно-приватно партнерство, а  подржан је од стране EBRD-а – Европске банке за обнову и развој , Владе Републике Српске и Министарства спољне трговине и економских послова БиХ. Пројекат је вриједан 15,2 милиона конвертибилних марака, а његова реализација приводи се крају. У наредном периоду биће расписан јавни позив за избор најповољнијег приватног партнера, чија је дужност да обезбиједи новац за финансирање овог пројекта.

Један од потенцијалних приватних партнера на пројекту „Систем даљинског гријања са когенерациом на биомасу“ општини Соколац је фирма „Двокут Про“ из Сарајева.  Како би се разговрало о пројекту и условима тендера данас је у кабинету начелника општине Соколац, Милована Бјелице, одржан радни састанак са руководством ове фирме.

– Наша фирма има искуство у сличним пројектима, недавно смо завршили можда и највеће пострoјење за производњу електричне eнергије на биомасу на овим просторима, градимо од индустријских до енергетских објеката. Иначе се бавимо енергетиком и заштитом природних ресурса, првенствено из обновљивих извора енергије. Веома смо заинтересовани за пројекат изградње когенерације у Сокоцу, а на данашњем састанку конуслтовали смо се о појединостима у тенедерској процедури, како би унаприједлили и осигурали његов процес да буде успјешан, што иде у корист и нама и општини Соколац, рекао је Вања Ћурин консултант у фирми „Двокут Про“.

Према ријечима начелника Одјељења за привреду и финансије Општине Соколац Митра Пржуља, у октобру је био расписан први јавни позив за пројекат „Систем даљинског гријања са когенерацијом на биомасу“  који није имао успјеха, али да се у сарадњи са Европском банком за обнову и развој, фирмом ЦЕТЕОР која је радила студију изводљивости и понуђачима који су били пријављени на први тендер направљене корекције и исправљене неправилности у тендерској документацији, па се очекује да други јавни позив који ће бити расписан у року од петнанест дана буде успјешан.

Изградњом когенерацијске енергане у Сокоцу на систем даљинског гријања могао би се прикључити велики број објеката и стамбених јединица које до сада нису имале даљинско гријање. Капацитет енергане, која би била инсталирана у Сокоцу, износио би 4МW топлоте и 1МW електричне енергије.

1 КОМЕНТАР

  1. Neće li bog dati da nešta uspije,tu bi bilo viška tople vode mogao bi da radi olimpiski bazen svu zimu koji je započet kod stanice policije,tamo iza gdje je sada veća”LOKVA”samo se nadam da neće biti kao sa vjetro-parkovima,biodizelom i sl.Bazen treba da se hitno napravi da imaju djeca gdje da uče plivati a ne da to bude privilegije bogatih.