У организацији Ветеринарског института РС, Ресора за пружање стручних услуга у пољопривреди РС подручна јединица Соколац и мљекаре „Пађени“ 24. марта у Сокоцу је одржано предавање за узимаче узорака млијека, раднике на лактофризним станицама, на тему –Узимање узорака сировог млијека за контролу квалитета у оквиру система квалитета млијека.

У оквиру предавања руководилац лабораторије за контролу сировог млијека у ветеринарском институту РС „ДР Васо Бутозан“ из Бањалуке Александра Бабић објаснила је произвођачима на који начин да узимају узорке и како да избјегну најчешће грешке које могу довести до опадања квалитета млијека.

– Обзиром да имамо релативно добар квалитет млека и самих узорака млека у односу на почетке из 2009. године знатно је побољшање што се тиче квалитета узетих узорака, јер је много мање неадекватних узорака, што је добро с обзиром на повећање самог квалитета млека у виду већег процента произвођача који производе млеко стандардног квалитета које иде даље у прераду.

Према њеним ријечима пољопривредници се обуком настоје упознати са начином правилног узимања узорка млијека ради одређивања садржаја процента млијечне масти:

– Едукацијом  настојимо постићи што бољи резултат у новом систему контроле квалитета свежег сировог млека како би се лакше савладали пратећи проблеми око неправилног узимања  узорака сировог млијека и одређивања јединице млечне масти. Основни проблеми који се јављају су углавном боллести вимена, бактерије соматских ћелија, проблеми млечне масти  како због исхране тако и због неправилних узорака сировог млека, објаснила је Бабићева.

Како је истакнуто на предавању, да би произвођачи добили млијеко бољег квалитета неопходно је побољшати хигијену муже и хлађења млијека, али је неопходно и да животиње од којих се млијеко добија буду здраве. Јер животиње које нису здраве дају производ упитног квалитета, што се лако може ријешити уз помоћ запослених у Савјетодавној служби и ветеринара, уколико је потребно лијечење.

Радници на лактофризним станицама на обуци су упознати са захтјевима у погледу квалитета сировог млијека прописаних Правилником о квалитету, односно, законском регулативом везаном за квалитет сировог млијека, функционисањем система контроле сировог млијека, обиљежавањем и транспортом узорака и практичним примјером узорковања, и добиће сертификате као доказ о оспособљености за узимање узорака.