Ђорђе Ковачевић, ученик осмог разреда основне школе на Сокоцу, један је од најталентованијих основаца у Републици Српској, истичу његови наставници.

Ђорђе је добитник низа награда на литерарним конкурсима, аутор прве самосталне књиге и победник на општинском такмичењу из физике, математике и руског језика, а бави се и атлетиком.

Дивна Јанковић, директор Основне школе Соколац, напомиње да је Ђорђе у „најбољем светлу пронео име своје школе и града кроз Републику Српску и шире“.

*** Ђорђе Ковачевић – прва награда за најбољи литерарни рад на тему: „Стака Скендерова, прва учитељица у Босни“

Она појашњава да је његова прва самостална књига, у издању Културно-издавачког центра „Српска кућа“ из Пожаревца, велико признање за једног основца, његову породицу и саму школу.

Ђорђе оцењује ову и прошлу годину као успешне за њега, јер је постигао добре резултате на различитим такмичењима за литерарне радове и успео да припреми материјал за књигу која је недавно изашла из штампе под насловом „У загрљају живота“.

Идеја да припреми прву самосталну књигу дошла је случајно, појаснио је талентовани ђак соколачке основне школе – конкурисао је за зборник литерарних радова књижевног стваралаштва деце са подручја Републике Српске и Србије.

– Књига је одштампана у 300 примерака и добро је прихваћена код мојих суграђана – наводи Ђорђе.

Подршка је стигла и од свих запослених у школи, а посебно од наставника српског језика Наташе Цвијетић. Она наглашава да је право задовољство радити са оваквим учеником.

Ђорђе је био најбољи на конкурсу литерарних радова „Прва учитељица у БиХ – Стака Скендерова“ у Бањалуци.

*** „У загрљају живота“ – прва књига Ђорђа Ковачевића

На конкурсу Црвеног крста Српске „Снага хуманости“ био је други, а за прозу о теми „Живот и дело Николе Тесле“ добио је трећу награду на нивоу Српске.

Два пута је награђиван за поезију на литерарном конкурсу „Светосавље“, а награда је стигла и са „Дринских вечери поезије“ из Горажда.

Ђорђе је на недавно одржаним општинским такмичењима био најбољи из наставних предмета – физика, математика и руски језик.

Члан је Атлетског клуба „Гласинац“ Соколац, где тренира атлетику шест година. Каже да је најбољи у трчању на 600, 800 и 1.000 метара.