Представници Града Источно Сарајево посјетили су данас Соколац, гдје су са начелником општине Милованом Бјелицом разговарали о активностима и проблемима које прате ову локалну заједницу.

У делегацији Града Источно Сарајево  били су градоначелник Ненад Вуковић, замјеник градоначелника Данко Вучетић и предсједник Скупштине Града  Мирослав Лучић.

Према ријечима градоначелника Ненада Вуковића, прве активности новог руководства Града су посјете општинама које чине градску заједницу.

– Одлучили смо да прво посјетимо општину Соколац и упознамо се са стањем у овој локалној заједници. Данас смо разматрали сва питања, од локалне администрације, јавних предузећа и установа, републичких институција које су смјештене на овом простору, до привреде, инсфраструктуре и друге проблематике која прати ову локалну заједницу. Закључили смо да је овдје потребна помоћ од стране републичких институција, као и градске власти, посебно када је ријеч о ликвидности буџета – рекао је Вуковић.

Вуковић је истакао да су примјетни значајни помаци и да су многи проблеми у овој локалној заједници ријешени.

– То су питања имовинско – правне природе, одрживост јавних установа, а пронађени су и инвеститори за капацитете који до сада нису били у функцији. За похвалу је што се са Министарством пољопривреде, шумарства и пољопривреде РС дошло до рјешења проблема са којима се суочавао соколачки Центар за унапређење пољопривреде. Сада је неопходно оснажити сарадњу и комуникацију са Министарством финасија РС и  Министарством здравља и социјалне заштите РС како би се ријешили проблеми у соколачком Дому здравља. Сматрамо да Влада РС нема довољно разумијевања за локалне заједнице, зато тражимо бољу комуникацију, чешће сусрете и рјешавање проблема у општинама – казао је  Вуковић.

Начелник општине Соколац Милован Бјелица захвалио је представницима Градске управе на  интересовању за  проблеме  са којима  живи овај општински простор.

– Прије свега, морам да  захвалим на помоћи коју смо имали у претходном периоду од Града Источно Сарајево, која је била значајна. Такође, захвалио бих  на подршци коју имамо у виду преузимања надлежности одређених установа под контролу Града, као што је Ватрогасна јединица. У протеклих мјесец дана  ватрогасци су се сусрели са великим бројем пожара на нашем подручју, што захтјева велика средства и улагања. То не би било могуће без подршке Града Источно Сарајево, одакле смо добили опрему за рад, као и без радника ШГ „Романија“, који редовно учествују у акцијама гашења пожара. Поред тога, Град обезбјеђује помоћ за одржавање Војничког спомен-гробља  „Мали Зејтинлик“, затим за школство, а велика уштеда је и то што за потребе локалних заједница у оквиру Града ради инспекцијска служба – истакао је Бјелица.

Начелник Бјелица је додао да ће у наредном периоду настојати да одржи добру сарадњу са Градском управом, те да се нада да ће се заједничким дјеловањем ријешити проблеми присутни на подручју соколачке општине, као и другим локалним заједницама које се налазе у саставу Града Источно Сарајево.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име