Шумска газдинства „Романија“ Соколац и „Височник“ Хан Пијесак донијели су појачане планове санације и заштите шума, а један од њих је сјеча оштећених, болесних и нападнутих стабала да би се спријечило ширење поткорњака и других штеточина.

Технички директор Шумског газдинства „Романија“ Драган Видојевић рекао је Срни да ће се због појаве наглашеног сушења шума на подручју Романије у посљедњих десетак година предузимати све мјере заштите у овој и наредним годинама.

Према његовим ријечима, у 2016. години у соколачком газдинству посјечено је укупно 62.000 метара кубних случајних ужитака, а планом санације за ову годину предвиђена је сјеча 21.700 метара кубних оштећених стабала.

„Од почетка ове године до 12. априла на подручју којим газдујемо посјечено је 9.120 метара кубних случајних ужитака, односно оштећених, болесних и нападнутих стабала, која губе физиолошке знаке, да би спријечили ширење поткорњака и других штеточина“, објаснио је Видојевић.

У овом газдинству наводе да ће испуњење овогодишњег плана зависити од стања на терену, смањењу или повећању броја оштећених и сувих стабала.

„Тренутно се врши косигнација /евидентирање и означавање/ случајних ужитака, а потом слиједи дознака и редовна сјеча“, додао је Видојевић.

Осим сјече оштећених, болесних и нападнутих стабала, у шумама „Романије“ појачано је постављање феромонске клопке, којима се привлачи и уништава поткорњак, штетни инсект који напада стабла и узрокује њихово сушење.

Видојевић је подсјетио да ће ових дана, уз постојећих 390 комада, бити постављено додатних 500 феромонских клопки.

И у Шумском газдинству „Височник“ Хан Пијесак све чине да заштите шуме на овом подручју организовањем санације случајних ужитака и свих видова заштите од штеточина.

Технички директор у Шумском газдинству „Височник“ Радомир Ребић рекао је Срни да чине све да заштите шумско богатство које им је повјерено на газдовање и да брину о његовом подмлађивању.

„У прва три мјесеца ове године укупно смо посјекли 10.832 метра кубна случајних ужитака у оквиру програма санације и заштите од ширења сушења шума“, навео је Ребић.

Он је подсјетио да је у 2016. години, према истом програму, посјечено укупно 56.500 метара кубних шуме.

Недавно је формиран и оперативни тим који је, између осталог, почео да поставља феромонске клопке и феромонске препарате за хватање и уништавање поткорњака.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име