Представници Општине Соколац су у уторак, 11. априла 2017. посјетили двије соколачке компаније у оквиру Програма постинвестиционе подршке коју Општина реализује уз техничку подршку Групације Свјетске банке и Амбасаде Велике Британије у БиХ.

Конкретно, ради се о предузећу „Столарија Подроманија“ доо Соколац које се бави прерадом дрвета и производњом електричне енергије из соларних извора, те пољопривредном газдинству Душанке Боровчанин које производи аутохтони Романијски скоруп кајмак, а које је у фебруару 2017.г. након вишегодишње процедуре од Института за заштиту интелектуалне својине БиХ добило цертификат о географском поријеклу и једини је ручно произведени димљени скоруп кајмак у БиХ, Хрватској и Србији са овим цертификатом.

Власници неведених соколачких компанија имали су прилику разговарати са надлежним општинским службеницима о пословању компанија, планираним новим инвестицијама те начину на који Општина Соколац може конкретно помоћи овим компанијама у реализацији развојних планова.

Подршка предузетницима након иницијалног улагања кључна је компонента промоције инвестиција и један од начина капитализације настојања свих нивоа власти да привуку нове, а постојеће инвестиције учини одрживим. Програм постинвестиционе подршке има за циљ продубити комуникацију између инвеститора и надлежних општинских служби ради остваривања раста и развоја ових компанија. Општина Соколац је активни учесник Сарадничке мреже, мреже институција на свим нивоима власти успостављене у циљу пружања подршке инвеститорима у превазилажењу административних баријера у реализацији њихових предузетничких идеја.

Успјешно реализоване инвестиције помажу одрживи економски развој локалне заједнице. Улагањем, инвеститори бирају конкретне локације за своје пословање и тим избором постају дио локалне заједнице. Стога је од кључног значаја да сви нивои власти, а посебно локална заједница подрже долазак инвеститора и реализацију инвестиција.

Групација Свјетске банке у сарадњи са Амбасадом Велике Британије у оквиру пројекта привлачења инвестиција и унапређења пословног окружења на локалном нивоу у БиХ „ЛИФЕ“, пружа техничку помоћ Сарадничкој мрежи и Програму постинвестиционе подршке у општини Соколац.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име