ШУМАРСКИ ЗЕМЉОТРЕС У СОКОЦУ – Дрвопрерађивачи одблокирали пут, договорен састанак са министром и директором (ВИДЕО)

9

Дрвопрерађивачи сарајевско-романијске регије деблокирали су нешто прије 14 часова раскрсницу у Подроманији код Сокоца, након чега је почео да се одвија саобраћај према Сарајеву, Рогатици и Зворнику.

Како сазнајемо од организатора протеста Милана Јоловића Легенде и предсједника Удружења дрвопрерађивача „Романија“ Соколац Брана Витомира, до деблокаде саобраћаја је дошло јер је постигнут договор да се у Дирекцији „Шума Српске“ Соколац у сриједу 26.априла, у 10 часова одржи састанак на којем ће бити разматрани проблеми незадовољних дрвопрерађивача.

Састанку ће присуствовати министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић, директор ЈП „Шуме РС“ Ристо Марић, те представници Удружења дрвопрерађивача „Романија“ Соколац.

Како је за портал „Соколац-срце Романије“ изјавио Милан Јоловић Легенда, дрвопрерађивачи су добили увјеравања Ристе Марића да ће испунити све њихове захтјеве, стопирати сва именовања у ШГ „Романија“, те да је спреман да и сам поднесе оставку, ако то буде потребно.

Министар Мирјанић сутра и прекосутра у Источном Сарајеву и Сокоцу

У уторак 25.априла у Административном центру Владе РС у Источном Сарајеву, министар Мирјанић са својим сарадницима разговараће са начелницима општина Сарајевско – романијске регије и општина из дијела старе Херцеговине.

Oпштину Соколац ће у сриједу 26.априла, посјетити министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Стево Мирјанић како би са руководством ЈП Шуме РС, Надзорним одбором Шума РС, Управним одбором дрвопрерађивача и начелником Сокоца разговарао о овом актуелном проблему.

Овом приликом Министар ће посјетити Центар за унапређење пољопривредне производње у брдско-планинским подручјима, саопштено је из кабинета начелника општине Соколац Милована Бјелице.

Хронологија 24.априла у Сокоцу

Чланови Удружења дрвопрерађивача „Романија“ Соколац блокирали су јутрос раскрсницу на Подроманији, захтијевајући да се испуне њихови захтјеви и упозоравају да ће остати ту све док им се не обрате представници виших нивоа власти у Републици Српској.

Раскрсницу је од 6.30 часова блокирало око 40 дизалица и око 300 људи, чиме су блокирани магистрални пут и регионални путеви према Рогатици, Сарајеву и Зворнику.

Члан Управног одбора Удружења дрвопрерађивача Соколац Радивоје Чајевић рекао је да пропуштају само возила хитне помоћи и возила из осталих приоритета из области безбједности људи и имовине.

“Стали смо на пут да би скренули пажњу јавности на незаконито рјешавање кадровских питања у Шумском газдинству `Романија` Соколац и неиспуњавање осталих захтјева које смо изнијели на протестном скупу на Сокоцу 18. априла”, каже Чајевић.

Дрвоперађивачима су се придружили дрвопрерађивачи из сусједних општина и одређени број радника из Шумског газдинства „Романија“ Соколац.

У писму упућеном 21. априла свим институцијама синдикалци Шумског газдинства “Романија”, су навели да не знају ко им је директор.

– Избројали смо шест директора, за непуних годину дана, а и даље не знају ко је на челу соколачког газдинства – стајало је у писму.

Славица Елез, предсједник Синдикалне организације ШГ “Романија” Соколац указује на агонију у којој су се нашли радници.

– Напомињемо да генерални директор Ристо Марић за седам дана поставља и разрјешава три директора. Ми тонемо у све већу дубиозу по питању резултата пословања и још једном захтјевамо да се ова агонија прекине одмах, јер ће нам бити, а већ јесу упитна примања. У супротном, запослени ће приступити радикалнијим мјерама – рекла је претходне седмице Славица Елез.

Предсједнику Републике Српске Милораду Додику су дали рок до петка да ријеши њихове проблеме, али тврде, он се није огласио.

И поред огромног богатства на њиховом подручју, општине са истока су све сиромашније, а одлазак становништва се наставља.

Дрвопрерађивачи су дали влади рок да до краја прошле седмице (петка) испуни њихове захтјеве како би престали са протестима и најављеним блокадама путева.

9 КОМЕНТАРА

  1. Није лоповлук недавно почео нити ће се сада завршити. Лопови су од врха до дна ланца у овој бранши. ,,Дрвопрерађивачи“ нису осиромашени, доскора их кер није имао за шта ујести, а сада је то случај са њиховим радницима. Укратко, не лаје куја због села …. .

  2. Jbg.razvili se porasli im kapaciteti,fali građe,nema njima nema odma ni radnicima,znam samo da koga god pitaš gdje radi on ti kaže na brenti kod toga i toga,pitaš ga jesi li prijavljen i osiguran on kaže da nije,svako treži svoja prava a svoje obaveze bi da neispunjava,opet to sve ide preko leđa običnog radnika…

  3. Nije uredu da se jednima oduzmu prava slobodnog kretanja da bi drugi ostvarili svoja prava! Ovo treba zakonom zabraniti! Imate Vladu i idite sa kamionima ispred i protestvujte, oni su ti koji treba da riješe problem a ne nedužan narod.Veliki minus za brentiste

  4. Skidam kapu pojedincima na protestima, oni ovaj zulum Čolovića trpe 10-ak godina, i niko nije stao iza njih. Do skora kod pojedinaca bile brente rukovodilaca, direktora i upravnika ŠG Romanija, bilo građe po nabavnoj cijeni (0KM), i tada nisu izašli kamioni (a većina ni tada nije imala građu). Čim je extraprofiterima zafalilo džabićke, ajmo na put……ne piše nam se dobro!

  5. Vjerujte mi na riječ, radim na brenti u Sokocu 7 godina, prijavljen sam od drugog radnog dana , plata mi je svakog 1. do 2. u mjesecu… Vjerujte mi da medju ovim ljudima ima jako korektnih i odanih direktora.
    pozdrav i podrska drvopreradjivačima jer da njih nema Sokolac bi umro od gladi.

  6. U pravu si,ima izuzetaka,poenta je koliko ih ima ne prijavljenih,ne samo po brentama nego kod svih ostalih,ako neko drži radnika na crno on uzima i od radnika i od države i tako se bogati,inspektori treba da rade svoj posao da opravdaju svoje dobre plate.

  7. Ma nije mi jasno kako se to može raspoređivati kolliko kome,šta bi bilo da se prodaje licitacijom pa ko da više,odakle god je došao,jedino nije dobro što se izvoze trupci pa ostanu ne uposleni naši kapaciteti

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име