И ове године група ходочасника из Сокоца кренула је пут манастира Острога, да би се 12.маја на празник Светог Василија Острошког , поклонила моштима великог Светитеља и Чудотворца. Ово поклоничко путовање организује се већ девети пут.

На прво ходочашће прије девет година кренула су тројица младих ентузијаста – Дејан Елез, Младен Цвијетић и Бранимир Боровчанин. Својим тадашњим подвигом ова тројица момака оставила су јак утисак на све православне вјерник који су чули за њихов „Свети“ пут. Број ходочасника из године у годину је растао, а ове године пут Црне Горе из Сокоца је отишло дванаест младих људи, међу којима је и једна дјевојка. За шест дана колико траје поклоничко путовање, ходочасници ће прећи око 220 километара.

Први дан, прешли су дионицу пута од 45 километара од Сокоца до мјеста Дуб,а преноћиште су као и претходних година имали у просторијама соколачке фирме Романијапутеви. Други дан пјешачили су 50 километара од Дуба до Фоче, након чега су преноћили у просторијама Богословије Светог  Петра Дабробосанског.

Свакодневно смо у контакту са Дејаном Елезом, организатором и вођом пута, који нас обавјештава о томе како је протекао дан, да ли има неких проблема током пута, као и какво је здравствено стање ходочасника. Према његовим ријечима данас их очекује нешто краћа дионица пута од 28 километара од Фоче до Шћепан Поља у Црној Гори.

– Пратило нас је кишовито вријеме претходна два дана, а све су прилике да ће тако бити и данас. Досадашњи дио пута смо прешли успјешно, без потешкоћа и повреда. Сви смо добро, и са Божијом помоћи данас ћемо прећи 28 километара мало захтјевнијег пута, због успона и узбрдица. Дакле, идемо од Фоче до рафтинг центра „Саставци“ у Црној Гори, гдје ћемо имати преноћиште. Пошто нам је данас краћа релација, имаћемо мало више времена за одмор и окрепљење. Здраваствено стање свих нас је добро, осим благих упала мишића нема других проблема, рекао нам је Дејан Елез у телефонском разговору.

Поред данашњег, поклонике из Сокоца очекују још два дана хода. Са Божијом помоћи, према планираном,а како су то радиле и досадашње групе, сутра ће прећи релацију од Шћепан Поља до Пивског манастира, гдје им је обезбијеђено преноћиште у конаку, а пети дан од манастира Пиве до Никшића. Према плану пута, ходочасници би 11. маја требали да стигну до манастира Острога гдје ће под ведрим небом, са осталим вјерницима дочекати дан Светог Василија Острошког.

*** Ходочашће манастиру Острог: Девето поклоничко путовање

Наредних дана обавјештаваћемо вас детаљније о кретању ходочасника. Пожељећемо им још једном свако добро и срећан пут.