У оквиру обиљежавања 25 година Универзитета у Источном Сарајеву, у госте су стигли представници страних универзитета са којима Град има већ успостављену сарадњу. Представници Универзитета Источно Сарајево и представници Универзитета из Перма, Шангаја и Пекинга посјетили су јуче општину Соколац, који поводом прославе Дана Универзитета у Источном Сарајеву бораве на нашим просторима.

Начелник одјељења за привреду и финансије општине Соколац Митар Пржуљ упознао је госте о тренутним активностима општине Соколац.

– У току је имплементација пројекта „Водовод и канализација“, који се проводи у сарадњи са Европском инвестиционом банком. Пројекат се проводи три године и потпуности смо реконструисали водоводни систем, те изградили 85 одсто канализационе мреже, чиме се ријетко која општина у БиХ може похвалити. Као наставак пројекта слиједи изградња система за пречишћавање отпадних вода. Други значајан пројекат је „Ревитализација Центра за унапређење пољопривредне производње у брдско – планинском подручју“. У току је и спорвођење пројекта „Реконструкција јавног освјетљења и унапређења енергетске ефикасности“, који се односи на постављање ЛЕД расвјете, те пројекат „Систем даљинског гријања са когенерацијом на биомасу“ – казао је Пржуљ.

Ректор Универзитета из Перма у Русији Јуриј Зубарев истакао је да му је част што присуствује обиљежавању Дана Универзитета у Источном Сарајеву.

– Стигли смо овдје да поклонимо пажњу једној веома значајној високошколској установи. Универзитет у ИС посједује све квалитете, а посебно бих похвалио професионални кадар са којима већ имамо сарадњу. Надам се да ће као посљедица наше посјете бити долазак групе студената из ИС у Русију, који је планиран у септембру ове године – додао је Зубарев и захвалио се на гостопримству како представницима Универзитета у ИС, тако и представницима наше локалне заједнице.

Проректор Политехничког Универзитета у Шангају је изразио задовољство што је у оквиру посјете у ИС, имао прилику да дође у Соколац.

– Част ми је што присуствујемо свечаној академији Универзитета у ИС и што имамо прилику да посјетимо локалне заједнице у саставу Града. Кина традиционално има изграђене односе са свим земљама бивше Југославије. Тренутно се у нашој земљи појавио нови пројекат, такозвана платформа „16 +1“, који финансира Кинеска Влада. Многе земље из Источне Европе су потписнице овог споразума, међу њима и Босна и Херцеговина, зато се надам да ће сарадња између ова два универзитета бити још успјешнија. Посебно ми је драго што Универзитет у ИС има пуну подршку локалних заједница – казао је гост из Шангаја.

Професор са Универзитета страних језика из Пекинга рекао је нешто више о Пекиншком Универзитету, те пренио утиске које стекао током ове посјете на нашем простору.

– Универзитет у Пекингу је посебан, јер се на њему се изучавају 84 језика, између осталих српски и хрватски. Поред језика, код нас су заступљени и друштвени смјерови. Већина дипломатских представника који су присутни на овим просторима су дипломци са Пекиншког Универзитета. Велико нам је задовољство што смо имамо прилику да поред Универзитета у ИС обиђемо шири простор ове регије, који је веома лијеп и пријатан – додао је гост из Пекинга.

Заједнички став представника Универзитета у Источном Сарајеву, Универзитета из Перма, Шангаја и Пекинга, те представника наше локалне заједнице је да се сарадња настави, поспјеши, и поред образовања, пренесе на остале сфере живота.