Општина Соколац је у прва три мјесеца остварила суфицит који није реалан јер је у њега уврштен и наплаћени дуг из прошле године од „Шума Републике Српске“ у износу од 600.000 КМ, рекао је начелник ове општине Милован Бјелица.

Фото: Бојан Д.Тошић

Бјелица каже да је наплата утицала на успјешно пословање општине Соколац у прва три мјесеца и извршење буџета од 31 одсто у односу на планирани.

„Не вјерујем да ће општина у наредном обрачунском периоду моћи да постигне сличан резултат јер пристижу неисплаћене обавезе, а приходи које наплаћујемо из дана у дан су све мањи. Ситуација у Шумском газдинству “Романија” веома је забрињавајућа, што утиче и на фукнционисање општине у будућности“, истакао је Бјелица.

Он је додао да је по тужби за радове на Спортској дворани, у наредним мјесецима, општина дужна да измири више од 120.000 КМ, а по другој тужби из ранијег периода 20.000 КМ.

Начелник Одјељења за привреду и финансије општине Соколац Митар Пржуљ рекао је да су у прва три мјесеца ове године буџетски приходи остварени 31 одсто, али да су истовремено буџетски расходи остварени са 29 одсто.

Он тврди да је основни разлог за остварење прихода наплата накнаде од кориштења шума и шумског земљишта у укупном износу од 691.785 КМ.

„Треба рећи да се од тих 691.785 КМ, износ од 602.406 КМ односи на дуг из прошле године, док су редовни приходи од кориштења шума у јануару остварени у износу од 21.678 КМ, у фабруару 55.175 КМ, а у марту 108.508 КМ, што је утицало да смо остварили позитиван финансијски резултат“, навео је Пржуљ.