Синдикалци Шума Српске из Сокоца договорили су се са генералним директором. Тврде да је Ристо Марић обећао да ће одмах ставити ван снаге Правилник на основу ког је радницима умањен превоз, регрес, минули рад и топли оброк, због чега им је новчаник неколико мјесеци био тањи за 150 марака.

То је био разлог што су неки од њих неколико пута штрајковали и протестовали. Тешке ријечи данас су заборављене. У дирекцији Шума у Бањалуци, синдикалци су за Марића углавном имали ријечи хвале.

“Свим радницима којима је већ вршен обрачун по правилнику биће рефундиран новац већ који му је одбијен, значи, правилник је већ стављен ван снаге”, рекао је предсједник Јединствене удружене синдикалне организације “Шума Републике Српске” Душан Марковић.

Иако је био домаћин, генерални директор се пред новинарима није појавио јер је, како кажу, састанак био неформалан. На раније протесте соколачких радника Шума одговарао тврдњама да нису смањене плате, већ додаци на плате, и да је Влада та која је својим одлукама увела иста правила за све раднике у јавном сектору. Уосталом, кажу, ствари су већ неко вријеме сасвим јасне.

“У обавјештењу од 28. јуна јасно је наведено да се правилник о раду неће примјењивати у дијелу који се односи на накнаде по основу рада (минули рад, топли оброк и регрес) до закључивања колективног уговора, а најкасније до краја ове године. Везано за наводе синдикалне организације који се односе на умањење коефицијената за обрачун плата, напомињемо да су они преузети из појединачног колективног уговора који је потписан 2008. године, и раније је био у примјени”.

Синдикалци са којим је сјео за исти сто, прије четири мјесеца Марића су оптуживали да, баш у Сокоцу оснива сопствени синдикат, с циљем блокирања њихових одлука. С управом ће, кажу, око свега покушати да се договоре, па и око тога ко у цијелој причи има право да представља раднике.

“Управа је на сједници од 15.6. издала рјешење другом синдикату за репрезентативност. Међутим, Одбор у Министарству, с обзиром да ми дјелујемо као репрезентативни синдикат што ћемо и показати у даљој процедури, је доказао супротно”, рекла је потпредсједница Јединствене удружене синдикалне организације “Шума Републике Српске” Славица Елез.

Синдикалци Марићу дају два дана да одлуку о повлачењу правилника достави директору њиховог шумског газдинства. Ако се то не деси, најављују нови штрајк, који су најављивали и прошлог мјесеца, па од њега одустали.

ПОСТАВИ ОДГОВОР

Молимо унесите коментар!
Овдје унесите своје име