На Градском стадиону Бара у Сокоцу јуче је одржан фудбалски турнир Скуп ветерана „Соколац 2017“ на коме су поред домаће екипе „Гласинац“ учествовале и екипе  „Српско Сарајево“ и „Јабланица“ из Медвеђе у Србији.

Наиме, овај турнир постао је традиција, јер се одржава већ четврти пут, а општини Соколац припала је част да ове године буде домаћин. На овој спортској манифестацији учествовали су некадашњи асови  поменутих фудбалских клубова, а за циљ је имала много више од спортског надметања, јер је већ одавно попримила облике пријатељства и зближавања не само спортиста, него је повезала и представнике локалних власти из поменутих општина.

Тим поводом поред спортиста из Медвеђе, општину Соколац  посјетио је и предсједник ове општине Др Небојша Арсић.

У кабинету начелника општине Соколац, Милована Бјелице уприличен је пријем за делегацију из општине Медвеђа као и за спортисте из Источног Сарајева.  Разговарало се о будућој сарадњи ових локалних заједница, а покренута је и иницијатива о потписивању  Споразума братимљења општина Медвеђа и Соколац. Након пријема гости су посјетили Војничко – спомен гробље Мали Зејтинлик и Цркву Светог Великомученика Георгија на Равној Романији.

– Провели смо један диван дан са својом браћом из Сокоца. Велика нам је част и задовољство што смо имали прилику да се поклонимо  сенима погинулих бораца, који су животе дали за Републику Српску . Мислим да би Мали Зејтинлик требао да буде светиште, као што је Зејтинлик у Солуну, јер  заслужује да поприми те оквир.  Треба да овдје долазе сви Срби  да се поклоне сенима ових младих људи који су живот дали за спас српског рода, рекао је предсједник општине Медвеђа Др Небојша Арсић.

Арсић је додао да је Скуп ветерана спортска манифестација која је повезала Србију и Републику Српску, те да ће у скорије вријеме  Соколац и Медвеђа потписати протокол о братимљењу,  јер су ове двије општине по много чему сличне.

– На тај начин постаћемо још ближи у културном, спортском, привредном и сваком другом смислу. Општине су сличне по површини, броју становника, имамо заједничке проблеме и са размјеном искустава сигурно ћемо их лакше решавати. Надам се да ћемо се у будућности много чешће виђати, истакао је Арсић.

Након обиласка Сокоца гости су се запутила на стадион Бара гдје су  одигране три утакмице. Интересантно је да је на мечу између  „Јабланице“ и „Гласинца 2011“ дрес обукао и предсједник општине Медвеђа и на овај начин турнир учинио још забавнијим.

Побједнички пехар на крају турнира подигла је екипа домаћина из Сокоца. Након сјајне атмосфере на терену, уприличена је свечана вечера гдје је настављено дружење спортиста.