Међународна манифестација “Дечја недеља”, која је обележена од 5. до 11. октобра 1998.године, на Сокоцу је била у знаку занимљивих културних дешавања. Све је почело премијером позоришне представе “Из једног пробушеног џепа”, у адаптацији и режији директора Културног центра Соколац – Јелене Дундић, а у извођењу глумаца аматера из нашег града.

Кренимо редом. Атмосфера у Културном центру, на отварању ове манифестације, а и на самој премијери комада “Из једног пробушеног џепа”, врвела је позитивном енергијом и емотивним набојем. Поред вредних људи из Центра, учешће у “Џепу” узели су и наши најмлађи суграђани – као актери у представи на “даскама које живот значе”. Ови мали-велики глумци нису остали ненаграђени. Публика, која је у великом броју присуствовала премијери “Из једног пробушеног џепа” није седела “скрштених руку”, већ је здушно подржавала и будно пратила сваки покрет на сцени.

Премијера представе “Из једног пробушеног џепа” била је само тренутак званичног отварања овог празника намењеног деци. Следећи наступ, у оквиру исте прославе, десио се 7.октобра у просторијама кино-сале на Сокоцу, где су изведени разноврсни садржаји који су по својој форми одговарали и теми: “Недеља детета”.

Међутим, програм обележавања “Дечије недеље” овим се није завршио. Већ деветог октобра у просторијама Културног центра Соколац, изведен је нови програм који је носио назив “Песници Романије са децом”. Наступили су наши песници Радислава Ћивше Ћилета, Миланка Боровчанина-Ромсока, Радојка Лазаревића-Арчија, Момира Јоловића и Милоша Реновице-Фанђа, који су говорили своју поезију намењену деци. Овај програмски део манифестације био је обогаћен и садржајима из поезије Мирослава Мике Антића, Јована Јовановића Змаја, Љубивоја Ршумовића и других великих дечијих писаца. Уједно је, у оквиру овог дела, отворена изложба дечијих ликовних радова, где су се мали уметници појавили са садржајима везаним за тему јесени. Учешће у изложби, узели су и малишани из вртића “Пчелица Маја”, који су својим радовима обогатили и овако пребогат програм обележавања овог дечијег празника. Део манифестације планиран за 12.октобар назван “Звездане ноћи октобра”, који је требао да окупи велики број деце, песника и музичара у кино-сали на Сокоцу, нажалост многобројне публике је отказан. Разлог отказивања је техничке природе, односно, проблем је у недостатку адекватног озвучења.

И на крају, завршна сцена, односно, завршна активност је рад људи из Културног центра на организацији маскенбала, који је уствари и најатрактивнија целина програма намењеног дечијој популацији.

Деца нашег града, протеклих недеља, обележили су дане у којима су били не само украс, већ и најважнији део света одраслих. Срећни, насмејани и раздрагани ови наши малишани су маштовитошћу послали поруке вршњацима на свим континентима. Пожелели су им да расту у топлом наручју мајке, да им сурови свет одраслих не ремети снове, да им џепови увек буду пуни слаткиша, да стасају у часне људе.

Завеса се спушта, представе се полако завршавају. Нама остаје нада да ћемо и даље уживати у новим оставрењима, надасве вредних људу из Културног центра који су и овом приликом доказали и показали да у нашем граду има доста интересовања за културу. Закључак је сигуран. Важно је да се кренуло, и нека овај крај буде у знаку једне једине реченице: “Нека се и даље окреће”!