Још увијек не дају жељене резултате заједнице етажних власника у Сокоцу. Има примјера да један број не функционише, да се не поштује оно што је садржано у Закону о одржавању зграда у Републици Српској, да постоје само на папиру.

Да подсјетимо, Заједница етажних власника је надлежна за одржавање заједничких дијелова и уређаја зграде, коришћење заједничких просторија и друге послове одређене уговором о оснивању заједнице који се односи на управљање зградом. Зградом управља скупштина етажних власника коју чине сви етажни власници са једнаким правима и обавезама, без обзира да ли су били потписници уговора о оснивању заједнице.

Једна од најуспјешнијих заједница етажних власника у Сокоцу је она што окупља кориснике и власнике станова у стамбено-пословном објекту у улици “Груја Новаковића”, на улазима под бројавима 35 и 37. Да је то истина, показује оно што су станари поменутог објекта урадили у минулих петнаестак година. Иако је прије годину дана постала “пунољетна” (усељена крајем 1998. године), много тога је требало урадити да би зграда задовољавала потребе власника станова. Наравно, за одржавање средства издвајају станари, редовно, до 15-ог у мјесецу, уплаћује се договорени новчани износ на жиро-рачун Заједнице етажних власника.

Станари наведеног објекта имали су проблема са кровном конструкцијом. Вода, посебно у вријеме већих кишних падавина и топљења сњегова, плавила је станове, а понајвише невоља имали су станари на посљедњој етажи. Заједничким средствима тај проблем је ријешен, иако је требало издвојити позамашну суму новца за материјал и радове. Асфалтиран је простор испред зграде, који се користи за паркирање аутомобила. На том платоу постављен је и кош, што омогућава да станари, посебно млађи, вријеме проводе играјући баскет, уживају у једној од најзанимљивијих верзија кошаркашке игре. Радило се и на уређењу зелених површина, али, истина, још увијек није довљно урађено да би тај простор око зграде добио жељени изглед. Обновљена је и фасада, што је знатно освјежило екстеријер објекта.

Акцијама станара, минулог љета, у дијелу зеленила, изграђен је мањи објекат од дрвета, кутак гдје се може сјести, попити кафа, дружити се уз иће и пиће. Био је то повод да се станари окупе минуле недјеље, друже се и договоре наредне акције. Дружење, наравно, није могло проћи без прасећег печења и осталих ђаконија.

Према ријечима предсједника Скупштине заједнице етажних власника Миланка Добриловића, заједништво корисника и власника станова је дало резултате.

– Све радимо у договору, поштујући законске прописе. Недавно смо, уз помоћ радника предузећа “Врело Биоштица”, ријешили проблем прекомјерне потрошње воде. Наиме, због кварова, пуцања цијеви које улазе у зграду, плаћали смо високе новчане износе за потрошену воду. Мјесечни рачуни су износили и по 100 КМ по једном стану. Кварови су отклоњени и сада се лакше дише. Планирамо и друге акције. Већ идућег љета ће зелене површине око зграде бити далеко љепше – каже Добриловић.

На минулом дужењу, договорено је да се сваке године организују окупљања станара, можда и два пута годишње. Овај примјер требало би да слиједе и друге заједнице етажних власника у Сокоцу. То је нешто што нам недостаје у овом времену оптерећеном бесмисленим политичким омразама и подјелама. Дружења рађају и снаже пријатељство, а, како рече велики Волтер, “пријатељство је саставни дио људске среће”.